Lompat ke isi kandungan

Pengurusan Sekolah Pening Dihujung Tahun

November 14, 2007

Waktu-waktu begini para Pengetua dan Guru Besar Sekolah pening kepala. Mereka menghadapi berbagai tekanan. Antaranya tingginya kadar poteng di sekolah. Murid yang hadir pula ada kalanya buat vendalisma, musnahkan kerusi meja. Disiplin tidak terkawal. Inilah antara isu penting, belum lagi masalah lain diambil kira. 

Ibubapa pula ramai menganggap guru-guru adalah pengasuh anak-anak mereka. Mereka tak dapat jaga anak mereka dirumah tetapi mengharapkan guru yang buat kerja mereka walau pun waktu cuti sekolah. Cuti ertinya cuti. Sepatutnya taiada kelas tambahan, tiada apa-apa program yang dianjur oleh sekolah. 

Ada pihak pengurusan sekolah ugut guru-guru, tapi hal murid tak ambil peduli. Kalau murid gagal dikatakan guru tak pandai mengajar, tapi mereka lupa guru itu juga ajar kelas yang pandai dan sederhana pandai, semua boleh lulus atau cemerlang tapi kelas dihujung tu yang tak baik keputusannya mengapa salahkan guru. Mesti ada sebab dari murid, oleh itu pihak pengurusan sekolah hendaklah ambil perhatian dan buat ikhtiar untuk perbaiki sikap murid. Jangan salahkan guru.

Ingat:  KEJAYAAN = KEUPAYAAN x USAHA x SIKAP.

Keupayaan ada; boleh menulis, boleh membaca, boleh bercakap, boleh bertanya dll.

Usaha: ini merupakan perkara yang kurang dikalangan murid masakini. semua nanti disuap oleh guru. Guru yang belajar, akhirnya guru yang pandai. tapi gutu tak boleh ganti murid ketika peperiksaan SPM.

Sikap: Sukar diubah, nak ubah sikap murid mesti ubah ilmu murid itu, kepercayaan murid itu dari segi kebolehannya bukan agamanya. beri motivasi kepadanya dan bentuk persekitaran yang kondusif kepada pembelajarannya.

                                                                             Sekian, untuk kali ini.

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: