Lompat ke isi kandungan

Anakdot Pengetua 5

Februari 16, 2008

Beliau antara anak tempatan yang dilantik pengetua.  Istimewanya beliau mempunyai PR yang sangat hebat dengan orang atasan seperti pada peringkat JPN dan Kementerian.  Beliau sangat berbangga dengan kemampuannya mendapat second class upper dalam bidang sejarah dari UM.

Malangnya beliau menggunakan kehebatan PRnya itu untuk mendapatkan glamour bagi dirinya dan bukan mengangkat nama sekolah yang dipimpinnya.  Ada guru menegur beliau, kalau imej sekolah naik automatik nama pengetua akan naik, tetapi kalau nama pengetuanya glamour belum tentu sekolahnya cemerlang.  Walau pun diawal kepimpinannya keputusan peperiksaan SPM meningkat selama tiga tahun berturut-turut tetapi keputusan SPM menurun sebanyak lebih kurang lima peratus setiap tahun selama lima tahun berturut-turut.  Sehingga tersenarai oleh JPN sebagai satu-satunya sekolah yang peratusnya menurun selama lima tahun berturut-turut.  Dapat juga dia glamour.

Guru-guru senior yang pernah bersama beliau semasa beliau masih guru biasa di sekolah itu semuanya ditukarkan atas berbagai alasan.  Mungkin takut guru-guru ini menggugat kewibawaannya, kerana beliau ada rekod yang tak berapa baik dimasa menjadi guru biasa dahulu, umpamanya tentang istilah “Buku Rekod Mengajar“. (Buku rekod yang masuk kelas tetapi gurunya hilang entah kemana.) 

Beliau sangat mementingkan kokurikulum lebih daripada kurikulum.  Suka kepada guru atau murid perempuan yang cantik dan lawa. Kalau buat program sekolah mesti pada skala besar dan jemput orang besar-besar untuk angkat glamour beliau.  Sangat tak suka kepada guru-guru di bawahnya yang nampak lebih hebat daripadanya seperti punyai kereta yang berjenama melebihi beliau.  Ada kes dimana guru berkenaan ditukarkan.

Beliau minat berpolitik kepartian tetapi berhenti dan tak aktif akibat sesuatu arahan dari parti politik yang dianggotainya. Hilanglah peluang nak jadi YB.  Kalau menteri atau timbalan menteri datang melawat daerah dia akan tinggalkan sekolah kerana sebab yang tidak diketahui untuk menyambut tetamu itu.

Kini sudah bersara. Jawatan akhir tak glamour pun, hanya sebagai pengetua sahaja.  Malangnya kalau bertemu di bandar masa kini, beliau tak berkawan, keseorangan. Hilanglah glamour yang dikejar.  Sekian untuk kali ini.  

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: