Lompat ke isi kandungan

Kerajaan Baru di empat negeri

Mac 13, 2008

Pilihanraya sudah slesai, kini tinggal giliran orang-orang menang membentuk kerajaan. Pas dah bentuk kerajaan di Kelantan, meneruskan kerajaan lama pimpinan TG Nik Aziz. Kedah juga membentuk kerajaan dengan Ustaz Azizan Abdul Razak menjadi MB baru Kedah. Penang dah ada KM baru En Lim Guan Eng dan dua timbalan KM seorang melayu dan seorang India. Selangor belum usai lagi, Perak jua belum selesai lagi, walau pun MB sudah diperkenan oleh Sultan.

Nampaknya tiga MB adalah dari PAS. Oleh kerana PAS musuh tradisi UMNO maka tiga MB ini akan jadi terget media aliran utama. Tembakan media ini dihalakan kepada PAS sebab PAS lah yang banyak mencuri peluang UMNO. Segala kelemahan PAS akan dikoret walau pun kelemahan itu UMNO juga yang buat.

Media main stream akan buat berbagai berita yang memburukkan kerajaan pimpinan PAS. Kalau orang PAS buat kenyataan, kenyataan itu akan diputar belik. Kemudian spin doctor mereka akan reka-rekakan cerita untuk memburukkan kerajaan PAS dan ahli-ahli PAS. Selain itu mereka akan buat fitnah seperti kes KEMAS di Kedah.

Dalam kes DEB di Penang pula menggambarkan orang melayu akan dibela di Penang, Dulu masa UMNO kuat kenapa tak bela orang melayu. Kontrak buat Jambatan kedua ada masalah kerana kontrak belum di tanda tangan, suruh aje kontraktor itu buat dahulu. Ini akan jadi isu besar. PORR juga akan hadapi masalah sebab kontraktor tidak ditendar. Lepas ini kita akan tahu siapa sebenarnya tak bela melayu, UMNO ke atau PKR.

Kerajaan Barisan Rakyat (BR) di lima negeri harus belajar erti kesabaran dari TG Nik Aziz. Berkat kesabaran beliau, kelantan survive selepas 5 kali pilihanraya.

Ini adalah posting terakhir cerita pilihanraya. Lepas ini cerita pendidikan akan disambung semula. Sekian sahaja untuk kali ini.

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: