Lompat ke isi kandungan

Anakdot Pengetua 10

Mac 14, 2008

Beliau adalah merupakan sahabat lama semasa di sekolah dahulu. Senior semasa diasrama. Dia adalah hostel captain yang digeruni. Watak itu masih ada ketika ia menjadi Pengetua. Beliau tinggal dalam kawasan sekolah. Dapat mengawasi anak murid sepanjang masa. Murid-murid memang takut kepadanya.  Guru-guru juga gerun kepadanya.

Beliau menjadi pengetua sudah lama di sekolah itu. Mungkin kerana wataknya begitu dia tak bergerak dari sekolah itu walau pun ramai rakan-rakan sangakatan dengannya dah jadi PPD atau ketua sektor di JPN atau Timbalan Pengarah di Kementerian. 

Oleh kerana saya tak lama bertugas dibawahnya, jadi tak banyak perkara yang dapat dicoretkan disini. Beliau orang yang tegas dalam kerjanya. Tumpuan utama beliau ialah kurikulum.  Setiap selepas ujian atau peperiksaan ramai guru yang tension kerana bila masa post mortem nanti tentu banyak perkara yang ditanya. Kalau tak ada bukti tentu kena maki. Walau pun begitu dia marah waktu dalam mesyuarat sahaja. Diluar mesyuarat dia tetap orang yang baik.  Malah dia akan pujuk pula guru-guru, terutama yang dah kena belasah dalam mesyuarat sebelumnya.

Terdapat satu peristiwa yang sukar dilupakan oleh warga sekolah, iaitu waktu sukan peringkat daerah. Oleh kerana bantahan yang dibuat oleh wakil sekolah terhadap satu perlumbaan ditolak dan tak dilayan oleh penganjur walau pun apa yang dibantah itu memang berpihak kepada sekolah beliau, beliau mengarahkan seluruh kontegen sekolahnya balik waktu itu juga. Jadi semua guru dan muridnya dikerah balik. Ini gambaran tegasnya beliau.

Sekali pun beliau bersikap tegas, hatinya baik. Beliau akan memujuk dan mendamaikan hati guru dan muridnya.  Sikap beliau tidak kedekut. Bak belanja makan di kantin menjadi keutamaan beliau. Sehingga ada guru yang segan nak masuk kantin kalau beliau ada disitu. Segan nak makan belanja pengetua berulang kali.  Kalau musim buah-buahan terutama durian, beliau akan bawa durian dari kebunnya untuk dimakan bersama-sama guru-guru dan kadang-kadang murid.

Saya masih ingat lagi waktu saya mula-mula melapor diri di sekolah beliau. Beliau belanja makan disebuah kedai makan.  Dia kata sahabat mesti dilayan sebagai sahabat. Beliau juga suka datang berbincang dengan saya dan seorang lagi rakan sejawat tentang bagaimana hendak meningkatkan prestasi sekolah. Pandangan kami diangkat didalam mesyuarat untuk dilaksanakan di sekolah itu.

Beliau orang kuat PKPSM Negeri.  Dalam satu mesyuarat PKPSM beliau menasihati para Pengetua agar melihat keselamatan sekolah terutamanya tiang gol bola sepak. Malang tak berbau, tidak berapa lama sekembalinya dari mesyuarat itu murid disekolahnya mati ditimpa tiang gol.  Kata rakan-rakan guru yang ada disekolah itu waktu berlaku peristiwa itu, peragai Pengetua banyak berubah selepas itu.

Kini dia sudah bersara, jawatan akhir ialah PPD.  Beliau kini menumpukan kerja dikebun buah-buahan.  Sekian dulu sehingga menunggu Anakdot Pengetua 11, insya Allah.

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: