Lompat ke isi kandungan

Anakdot Pengetua 13

Mac 24, 2008

Beliau adalah pengetua perempuan yang pertama, yang menjadi pengetua saya. Beliau adalah junior saya sebagai seorang guru.  Beliau mula bertugas di sekolah yang sama dengan saya sekitar tahun 1980.  Saya memang kenal benar perangai beliau. Beliau baik dengan isteri saya. Keluarganya adalah sahabat keluarga saya.

Waktu saya menjadi warden asrama dia juga adalah warden asrama puteri.  Satu tabiat yang masih kekal ialah apa yang dia kata mesti diikut, tak boleh bantah.  Masa dulu dia tiada kuasa, jadi apabila dirasionalkan pendapatnya yang tak berapa betul, dia terpaksa terima.  Kini dia sudah jadi pengetua sudah pastilah ideanya mesti diterima.  Kalau guru-guru tak nak buat apa yang dia perintahkan dia akan buat kerja itu sendiri.  Guru-guru yang baru pasti takut dan ngeri. Guru-guru yang lama ada yang buat tak tau sahaja. Maka guru baru akan jadi pak turut perintahnya.  Asal ada guru yang ikut katanya sudah memadai.

Beliau bersikap aggresif dalam banyak hal pengurusan sekolah.  Ramai guru yang takut kepada beliau.  Kadang-kadang kata-katanya agak sinis dan laser.  Guru perempuan memanggil beliau UMI.  Kalau UMI hendak sesuatu jangan bantah.  Kalau bantah dia akan celoteh panjang.

Dalam hubungan dengan murid, beliau sangat berlembut, nak guna psikologi.  Pendekatan ini boleh diguna kalau murid-murid jenis boleh berfikir dan ibubapa yang boleh dibawa berbincang. Tetapi pendekatan psikologi ini tidak sesuai bagi murid dan ibubapa yang hardcore, yang bodoh tak boleh diajar dan yang pandai tak boleh diikut.

Satu perangai tak baik yang beliau ada ialah beliau berlagak tahu dalam semua hal. Akibat dari sikap itu ramai guru yang hendak membuat sumbangan idea dan kerja kepada sekolah akan tersekat sekerat jalan sebab belum pun selesai sesuatu idea dibentang oleh guru tertentu beliau akan cantas idea guru itu dengan menyatakan pandangan beliau yang selalunya bertentangan dengan idea itu atau sudah membuat kesimpulan atau keputusan kepada kerja yang bakal dibuat. Akhirnya semua guru yang ada inovasi akan berhenti sekerat jalan.  Beliau bersikap sangat autokratik.  Sikap autokratik pentadbir akan mematikan inovasi dan kreativiti dikalangan para guru.

Rentetan dari keadaan bahawa beliau pandai dan mampu dalam semua hal mengakibatkan selalunya sekolah dibebankan oleh pihak PPD dan JPN untuk menjadi tuan rumah bagi program peringkat daerah atau negeri.  Hasilnya masa guru banyak tertimpu bagi menjayakan program daerah atau negeri yang menyebabkan proses P&P sekolah selalunya terganggu.

Fokus beliau yang banyak kepada kokurikulum dan pelaksanaannya tidak seimbang dengan kurikulum menyebabkan berlakunya ketempangan dalam urus tadbir kurikulum.  Keadaan ini menjadikan keputusan peperiksaan PMR dan SPM kurang memberangsangkan.  Sekolah akan tersenarai dibahagian bawah dalam senarai di PPD dan JPN.

Beliau juga jenis yang terpesona dengan pujian dan anugerah-anugerah.  Banyak juga tenaga ditumpukan kepada aspek ini. Dalam bidang keceriaan beliau berikan juga fokus terutama kalau ada pertandingan diperingkat daerah,  negeri  atau kebangsaan tetapi hasilnya tidak memberangsangkan.

Oleh kerana saya kembali ke sekolah tempat saya mula-mula mengajar untuk kali keempat (bertukar dari sekolah elit)  dan bertugas dibawah pentadbiran beliau serta saya lebih senior dalam pengalaman dan umur, nampaknya apa-apa perkara yang saya tegur sedikit sebanyak beliau dengar juga. Terutama perkara yang berkait dengan kurikulum dan kebajikan para guru.

Beliau sangat mengambil berat hal-hal yang berkait dengan amalan agama sama ada dikalangan guru atau murid tetapi beliau tiada pelapis untuk melaksanakan perkara ini seperti yang beliau inginkan. Sikap tahu dalam semua hal yang ada pada beliau mematikan perkembangan sumbangan para guru untuk sekolah dan murid.

Beliau kini sudah bertukar menjadi pengetua di SMKA.  Perkhidmatan beliau masih panjang lagi.  Semoga beliau beroleh kejayaan dalam kerjayanya.  Sekian insya Allah bertemu empat hari dari sekarang bagi Anakdot Pengetua 14.  Saya terpaksa keluar station ada kerja yang sangat penting untuk negara.

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: