Lompat ke isi kandungan

Anakdot Pengetua 14

Mac 28, 2008

Beliau adalah pengetua yang muda. Pernah bertugas bersama-sama saya di sekolah dimana saya mengajar sekarang, pada awal tahun 90an dahulu. Beliau mengikuti pengajian sejarah diperingkat ijazah pertama dan membuat pengkhususan dalam bidang pentadbiran pendidikan diperingkat Ijazah Sarjana.

Sekolah ini merupakan sekolah kedua beliau menjadi pengetua. Di sekolah pertama dahulu ramai yang mengatakan bahawa beliau adalah pengetua yang hebat. Apabila sampai ke sekolah ini kehebatan beliau tidak terserlah.  Di sekolah dahulu beliau mempunyai pasukan kerja yang mantap.  Bila sudah pecah kongsi (dia bertukar) rupanya kekuatan itu tidak terjalin di sekolah ini.

Beliau tidak suka dibandingkan atau dikaitkan dengan pengetua sebelumnya. Lantaran itu sebaik sahaja beliau sempai ke sekolah ini beliau terus mengubah visi dan misi sekolah tetapi tidak pula mengubah perancangan strategik untuk mencapai visi dan misi beliau yang baru.  Beliau hanya buat perubahan dari segi bentuk tetapi bukan dari segi content atau kandungannya.

Beliau kelihatan kurang wibawa dalam membuat keputusan. Banyak arahan dan keputusan dibuat berdasarkan kehendak GPK1.  Ini menunjukkan beliau tidak berani membuat keputusan sendiri.  Satu tabiat bias yang jelas ialah beliau sukar menerima pandangan guru-guru lain kecuali GPK1.  Arahan dan dasar yang dibuat selalunya tidak konsisten, sentiasa berubah dan sukar dilaksanakan oleh para guru.  Lebih malang lagi ada arahan yang beliau buat, beliau sendiri yang langgar.  Sebagai contoh; beliau meminta para guru mesti mengawal kelas dengan baik dan jangan mengajar sambil duduk.  Dalam dua arahan ini beliau sendiri yang tidak patuh.  Pernah dijumpai oleh beberapa orang guru bahawa kelas yang beliau ajar bising dan menggangu P&P kelas yang berjiran.  Beliau juga pernah dilihat oleh beberapa orang guru duduk dan tertidur dalam kelas waktu mengajar.

Contoh bahawa beliau tidak konsisten dengan pelaksanaan dasar yang dia buat adalah berkait dengan disiplin murid.  Pada awal tahun beliau bersikap tegas tentang disiplin murid seperti pemakaian unifom sekolah yang lengkap, tetapi dipertengahan tahun pelaksanaannya nampak longgar dan pada akhir tahun beliau tidak kisah pun tentang murid yang pakai unifom lengkap atau tidak.  Sehingga ramai murid lelaki dan perempuan memakai selipar sahaja kesekolah.  Begitu jug dalam kes ponteng kelas dan ponteng sekolah, dimana diawal tahun beliau memberikan perhatian tetapi apabila akhir tahun beliau membiarkan keadaan tidak terkawal.  Malang juga bagi sekolah apabila kes-kes tertentu dirujuk kepada beliau, beliau tidak mengambil tindakan apa-apa walau pun dari siasatan yang dibuat murid berkenaan adalah bersalah.  Akibatnya di akhir tahun vendalism berlaku dikelas-kelas tingkatan tiga. (Kerusi, meja dan almari besi musnah)

Satu tindakan lucu yang diingati oleh ramai guru berlaku dihari akhir persekolahan sebelum Hari Raya Puasa.  Selepas program diambang takbir berakhir ramai guru berhasrat hendak balik kampung.  Pukul 12.00 tengahhari, pengerusi kelab guru pergi menemui beliau untuk meminta izin bagi sebahagian guru yang jauh untuk balik kampung.  Beliau tidak memberi keizinan dan beliau telah pergi kepondok jaga dekat pintu pagar utama sekolah untuk menutup pintu pagar.  Beliau duduk disitu sehingga pukul 2.40 petang.  Pada ketika yang sama semua murid sudah mula balik.  Beliau mengarahkan semua guru masuk kelas walau pun yang tinggal hanya meja dan kerusi sahaja.

Menyedari hal itu dilakukan oleh pengetua, ada beberapa orang guru keluar dari kawasan sekolah melalui dua pintu pagar yang lain.  Ini merupakan tindakan yang tidak sepatutnya dilakukan oleh seorang pengetua kerana keadaan itu mengundang rasa tidak puas hati dikalangan para guru. Selepas peristiwa itu ramai guru hilang rasa hormat kepada beliau.

Nasib baik beliau tidak lama mentadbir sekolah ini kerana diakhir tahun beliau bertukar ke sekolah lain.  Kini beliau sedang menjadi pengetua disebuah sekolah yang besar.  Beliau masih ada lebih dari 10 tahun untuk berkhidmat.  Sekiranya prestasi kerjanya baik mungkin beliau berpeluang untuk menapak kepangkat yang lebih tinggi.

Dengan berakhirnya Anakdot Pengetua 14 ini maka tamatlah sudah catatan tentang karenah 14 pengetua yang mana saya pernah berkhidmat dibawah tadbiran mereka.  Selepas ini saya akan menulis pula cacatan seorang pengetua kerana saya pernah menjadi pengetua di posting akan datang. Insya Allah.

3 Komen leave one →
 1. sa'adah permalink
  Mac 29, 2008 7:41 pm

  nie nurul x sabor nak baca “catatan seorg pengetua”…nak tau pengalaman ayah semasa mnjadi pengetua di bbrp buah sek kat lipis dengan kerenah guru2 dan anak murid yg mcm2 ragam…peminat setia blog ayah ni tau!;)…

 2. Sa'adah permalink
  Mac 29, 2008 9:42 pm

  Insya Allah, akan menyusul satu dua hari lagi sebab masa ni sibuk sedikit buat kerja lain.

 3. izza permalink
  Jun 30, 2009 10:19 pm

  assalamualaikum cikgu…pengetua cikgu yg ke 14 ni sekarang mengajar di sebuah sekolah di Raub ke?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: