Lompat ke isi kandungan

Berborak atau Berbincang

Mei 22, 2008

Berborak atau berbincang, dua perkara yang boleh dijadikan fokus dalam pengajaran dan pembelajaran (p&p). Kedua-duanya menggunakan keboleh asas manusia iaitu bercakap.  Kita semenjak lahir telah diajar untuk bercakap menggunakan bahasa yang difahami oleh orang disekitar kita. Berdasarkan kebolehan asas inilah kita belajar. Belajar untuk menambah pengetahuan, belajar untuk berinteraksi antara kita dengan orang lain atau kemahiran interpersonal. Dengan berinteraksi antara kita dengan orang lain kita boleh menambah ilmu pengetahuan, meningkatkan kemahiran serta memperkembangkan pemikiran dan juga membina adab.

Persolannya, sejauhmanakah murid-murid kita menggunakan kemahiran bercakap untuk menambahkan pengetahuan, kemahiran dan memperkembangkan pemikiran serta membina adab?  Dari pemerhatian ke atas murid-murid masa kini dapat dirumuskan bahawa mereka memang pandai bercakap tetapi bercakap yang diketagorikan sebagai berborakBerborak ialah bercakap sebagai proses berinteraksi tanpa fokus. Setiap orang yang terlibat dalam berborak cuba menunjukkan kehebatannya atau to show off . Tiada yang akan menunjukkan yang dirinya tak hebat. Bercakap tanpa tajuk dan tanpa tumpuan. Tajuk boleh berubah dari satu tajuk ke tajuk yang lain. Tanpa had masa dan tanpa keputusan yang konkrit dan jitu.  Oleh itu anugerah Allah kepada kita iaitu keboleh bercakap menjadi perkara yang sia-sia sahaja jika bercakap menjadi sekadar berborak. Medan yang menjadi rujukan ialah kedai kopi. Di sana ada yang berborak dari pagi sampai ke petang tanpa ada menghasilkan rumusan yang bererti atau berguna. 

Sebagai murid atau pelajar, kita mesti menggunakan anugerah Allah (kebolehan bercakap) itu agar kita dapat meningkatkan pengetahuan, memperkayakan kemahiran, mengembangkan fikiran serta memupuk adab. Ini semua hanya boleh dicapai sekiranya kita bercakap itu ada fokus, ada matlamat, menjawab persoalan apa, bila dan bagaimana serta ada penilaian kemudiannya.  Untuk memperolehi semua ini kita mesti membudayakan suasana berbincang dalam persekitaran pengajaran dan pembelajaran di sekolah.

Apabila berbincang kita biasanya akan menetapkan matlamat perbincangan. Apa perkara yang hendak dibincang. Ketika yang sama kita menetapkan masa, tempat dan jangka waktu pelaksanaan perbincangan itu. Kita juga menetapkan bagaimana perbincangan itu perlu dijalankan, ada yang akan mengawal keadaan atau pengerusi, ada yang mencatat (setiausaha), ada yang akan membuat persediaan untuk memberikan sumbangan maklumat atau fakta, penjelasan dan sebagainya. Dalam perbincangan ada adab-adab berbeza pendapat diamalkan, ada rujukan yang dipegang.  Setelah siap berbincang akan ada pula penilaian dibuat sama ada tercapai atau tidak matlamat perbincangan. Sekurang-kurang ada rumusan yang dibina.

Sekolah merupakan tempat yang paling sesuai perkara seperti ini disemai dan dipupuk.  Tetapi malangnya sekolah hari ini tidak mempraktikkan perkara ini. Walau pun saranan dibuat tetapi suasana itu tidak berlaku!! Salah siapa?  Jangan mencari kesalahan, kalau dicari pasti dijumpai.  Apa yang patut dibuat ialah cuba menyemai, memupuk dan membajai kebolehan bercakap secara berfokus supaya kata-kata yang dihebur keluar dari mulut tidak menjadi sia-sia seperti ahli perlimen hari ini yang sesetengahnya hanya bercakap ikut suka sahaja, konon aku yang hebat berhujah bicara. Sekolah wajar mengwujudkan budaya berbincang bukan memperkasakan budaya berborok atau bersembang kosong. Guru-guru mesti berusaha bersungguh-sungguh mengajar, mempraktikan dan memupuk suasana berbincang dalam p&p bagi mata pelajaran yang mereka ajar.  Ini merupakan fokus kerja kita.  Biarlah kita menyediakan anak didik yang pandai berbincang dimasa depan bukan murid yang hanya pandai berborak atau bersembang kosong sahaja.

Ingat mulut anugerah Allah, kebolehan bercakap juga anugerah Allah, berfikir juga anugerah Allah.  Oleh itu gunakan anugerah-anugerah itu untuk mendapatkan asset yang berguna (pahala) untuk dibawa bertemu dengan Allah. Jangan bawa bertemu dengan Allah asset yang tidak berguna (dosa) kelak neraka padahnya. 

Sekian posting kali ini. TQ 

One Comment leave one →
  1. Mei 28, 2008 8:34 pm

    Kalu orang suka merapu, tabur fitnah, ngumpat tu… masuk kategori mana? hehehe..

    Just dropping by, TQ coz visiting BS..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: