Lompat ke isi kandungan

Syukur

Jun 30, 2008

Aku mengucapkan kesyukuran kepada Allah SWT yang mentakdirkan setakat ini 6 dari lapan anakku layak belajar ke Universiti. Dua lagi anakku masih di sekolah menengah. Semalam 29 Jun 2008 aku menghantar anakku untuk mendaftar di Universiti Malaya. Kami bertolak selepas solat subuh, dan sampai ke UM pukul sembilan pagi. Kami menaiki sebuah Van (Ford Econovan). Seorang masuk universiti, yang menghantarnya mungkin satu kereta atau dua kereta. Dari Jalan Pantai Baru membuat belokan dihadapan Masjid Ar Rahmaniah dan menyusuri jalan melalui Fakulti Undang-Undang kolej 1 dan kolej 2, menlinatsi dihadapan perepustakaan. Selepas membelok ke kiri kami diarahkan untuk memasuki pakir dihadapan Fakulti Sains. Oleh kerana kolej kediaman yang hendak dituju adalah kolej ke 7 (Zaaba) kami terpaksa menapak sejauh satu kilometer.  Sangat banyak kereta yang memasuki kampus UM, sehingga pakir kolej 3, 4 dan 7 penuh. Ramailah pengiring-pengiring siswa-siswi baru yang menarik, memikul, menjinjing dan menjunjnung barang-barang ke kolej-kolej itu.

Dihadapan Masjid Ar Rahmaniah, kami dilambai mesra oleh PMIUM. Aku tanya anak aku siswi tahun 2 Fakulti Kejuruteraan UM, mengapa PMIUM duduk menunggu diluar kampus? Dia menyatakan bahawa memang sikap Pentadbir UM agak tidak senang dengan PMIUM. Pelik bin ajaib kan majoriti pentadbir UM itu orang Islam, kan ugama rasmi Malaysia Islam, tapi aktivis islam tidak dibenarkan beraktiviti dikampus UM. Ini macam saudara Abu Lahab dan Abu Jahal aje!!  Yang lebih memeranjatkan ialah bila sampai dekat kolej 3, terdapat untaian anyaman daun kelapa merentasi pintu pagar kolej 3 itu. Macam ucapan selamat datang ke kuil Hindu pula. Apakah aktiviti bersifat kehinduan boleh dibuat dalam kampus tetapi aktiviti keislaman tak boleh. Ke semua pentadbir UM ni hindu agaknya. Mungkin jugalah sebab BOSS kepada JKO kolej ke 7 tu macam india aje. Aku nampak pada tek nama yang dipakai oleh si BOSS tu. Tertera nama BOSS. Itulah gambaran first glance dari orang luar kepada kampus UM. Mungkin gambaran pandang pertama ni betul, mungkin juga salah. Tapi biasanya tanggapan pertama itu biasanya betul!!

Sebenarnya anak aku yang pertama telah tamat pengajian dalam bidang Business di KUTPM atau nama masa kini MSU (Management and Science University). Kini dia menyambung pengajian pada peringkat Master (MBA) di Universiti yang sama.  Anak kedua telah tamat pengajian di UNIMAS dalam bidang TESL, kini menjadi pensyarah Bahasa Inggeris di sebuah Politeknik di Negeri Selangor. Anak ketiga telah tamat pengajian dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal dari Universiti Tun Hussein Malaysia (KUiTTHO). Kini bekerja dikilang MIECO di Kuala Lipis.  Anak ke empat kini sedang belajar dalam jurusan Kejuruteraan Mekanikal juga tetapi di Universiti Teknologi Malaysia, Sekudai, Johor. Anak kelima baru mendaftar di UM, semalam dan akan mengikuti Kursus Pendaidikan Awal kanak-kanak (Early Childhood Education). Manakala anak yang ke enam pula mengikuti kursus Kejuruteraan Elektrikal di UM, tahun kedua.

Kesyukuran ini aku terakan disini kerana aku memang berhajat sangat semua anak aku sekurang-kurangnya dapat menamakan pembelajaran mereka diperingkat Ijazah Pertama dan kalau boleh lebih lagi. Semoga Allah memakbulkan hajat aku dan isteriku. Sekian, TQ.

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: