Lompat ke isi kandungan

Tandas

Julai 30, 2008

Satu lagi masalah murid masa kini ialah mereka sangat suka ke tandas. Akibat dari kesukaan mereka ini pihak sekolah telah sekurang-kurangnya melaksanakan dua polisi.  Polisi pertama ialah membuat peraturan bahawa tiada murid dibenarkan keluar dari kelas pada waktu pertama setiap hari dan waktu pertama selepas rehat.  Polisi kedua pula murid yang dibenarkan ke tandas hendaklah memakai vest pembalikan cahaya. Bagi murid yang tidak memakai vest pembalikan cahaya mereka boleh dianggap melanggar perauran sekolah.  Persoalannya, adakah kedua-dua peraturan ini berkesan dan dapat mengatasi masalah yang dihadapi.  Masalah murid suka ke tandas dan keluar kelas.

Mengapa murid suka ke tandas? Mengikut jawapan murid-murid mereka ke tandas selain membuang apa-apa yang patut dibuang ialah melepaskan tension dalam kelas. Apa tidaknya kalau melihat mereka yang berjalan ke tandas itu tiada yang menunjukkan keadaan ingin bersegera, sebaliknya mereka berjalan berlenggang lenggok sambil bersembang dan berguaru dengan rakan yang berjalan berasama-sama.  Lebih anih lagi ialah mereka akan mengikut jalan yang lebih jauh ke tandas walau pun ada jalan yang lebih dekat.  Akibat sikap ini mereka ke tandas menggunakan waktu yang lama. Kadang-kadang memakan sehingga 40 ke 50 minit.

Membuangan air kencing, adalah tindakan terkawal terutama bagi mereka yang sudah melepasi zaman kanak-kanak.  Kalau anak-anak tidak mampu mengawal maka mereka perlu memakai penyerap air seperti drypers, pempers dan lain-lain.  Orang orang yang tua juga tidak mampu mengawal kencing mereka oleh itu mereka juga kena memakai alat penyerap air ini. Seolah-olah ramai murid ketika ini tidak mampu mengawal kencing mereka. Mungkin mereka perlu memakai drypers ke sekolah dan ini merupakan satu kaedah yang boleh diguna sekiranya masalah terlalu kerap ke tandas ini belum dapat diselesaikan.   Sewajarnya anak-anak diberikan latihan tandas atau toilet training, ini bertujuan agar anak itu boleh berlatih mengawal waktu hendak kencing mereka. Kalau mereka boleh mengawal waktu kencing mereka, maka tidak berlakulah keadaan dimana murid sentiasa hendak keluar kelas waktu pengajaran dan pembelajaran. Agaknya murid-murid ini tidak pernah diberikan latihan tandas sewaktu mereka kecil. Aku yakin perkara ini tidak berlaku kerana majoriti ibubapa di sini tidak memahami konsep keibubapaan (parenting). Oleh itu kemahiran keibubapaan tidak berapa ada dikalangan mereka yang menghantar anak mereka ke sekolah ini.  Sewajarnya juga murid-murid yang menghadapi masalah ini perlu juga diberikan latihan tandas.

Murid keluar masuk kelas sewaktu pengajaran dan pembelajaran sebenarnya menggangu konsentrasi rakan-rakan mereka semasa belajar. Oleh itu usaha mesti dibuat untuk mengurangkan keadaan ini. Pengawalan perlu dibuat agar murid-murid sedar bahawa apabila mereka keluar mereka akan ketinggalan dalam pembelajaran mereka.  Kesedaran kepada pembelajaran itulah yang penting ditanam disanubari anak-anak pelajar sekelian.  Oleh itu program motivasi khas perlu dibuat oleh kaunselor sekolah untuk menyedarkan murid-murid yang ada membuat masalah suka ke tandas ini.  Sekian untuk posting ini TQ

2 Komen leave one →
  1. ibnu hussin permalink
    Ogos 11, 2008 2:29 pm

    mereka tension..sebab itu mereka ke tandas…mungkin mereka tidak dapat menguasai sesuatu topik yang diajar..ini adalah mengikut teori maslow.

Trackbacks

  1. Recent Links Tagged With "peraturan" - JabberTags

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: