Lompat ke isi kandungan

Ramadhan

Ogos 31, 2008

Ramadhan datang lagi. Insya Allah kedatangannya pasti membawa berkat dan rahmat. Baru sebentar tadi aku dapat SMS dari sahabat ku di Kuala Terengganu, seorang guru. Beliau memberikan ucapan Ramadhan kepada ku “Ya Allah, muliakan saudaraku ini, bahagiakan keluarganya, berkatilah rezekinya, kuatkan imannya, berikan kenikmatan ibadatnya dan jauhkan dari segala fitnah, Ya Rabbil alamin. Selamat menyambut bulan suci Ramadhan dan Selamat Berpuasa.” Terima kasih sahabat yang sentiasa ingat kepada sahabatnya.

Aku berhajat untuk menulis tentang sambutan Ramadhan di Kampung Relong. Insya Allah malam ini selepas Isyak, akan diadakan solat tarawikh. Ada empat lokasi solat tarawikh dilakukan di Kampong Relong. Lokasi pertama ialah di Masjid Kampong Relong, kedua di Surau Bukit Berangan, ketiga di Surau Sungai Batu dan keempat di Surau Kuning Relong Seberang. Dari empat lokasi ini Masjid Kampong Relong paling meriah.

Apa yang istimewa di Masjid ini ialah kita mendapat khidmat imam dan bilal tarawikh secara bergilir-gilir setiap malam. Ertinya ada tujuh imam (malah lebih lagi) dan tujuh bilal (juga lebih lagi) yang akan bertugas di masjid ini.  Jadual giliran telah siap dibuat oleh Imam Dua. Hanya yang belum terfikir lagi oleh penduduk kampong Relong ini ialah mengambil khidmat Imam yang Hafiz Quraan. Idea ini belum terlaksana kerana anak-anak Relong belum lagi ramai yang menjadi Al Hafiz. Walau pun begitu anak Relong ramai yang jadi ustaz dan ustazah.

Untuk mempastikan ada orang berjemaah setiap waktu di masjid ada program khas dibuat. Setiap waktu solat sepanjang masa memang ada jemaah solat di masjid ini. Jemaah memang ada. Tetapi dibulan Ramadhan ini waktu kritikal ialah waktu maghrib, sebab waktu itu ialah waktu orang berbuka puasa. Ramai orang suka berbuka puasa bersama-sama keluarga mereka dirumah. Oleh itu disusun jadual berbuka bagi isi rumah tertentu di Masjid secara brgilir-gilir.  Biasanya setiap petang akan digilirkan tujuh atau lapan keluarga berbuka di Masjid. Ini adalah bertujuan untuk mempastikan ada orang melakukan solat jemaah Maghrib di masjid bagi memenuhi fardhu kifayah kariah. Kumpulan berbuka ini juga akan mengadakan tahlil selepas solat Maghrib sementara menantikan fardhu Isyak. Hanya diharapkan semua yang terlibat akan datang berbuka di Masjid, agar Ramadhan kali ini lebih berkat.

Selepas Isyak, solat tarawikh dan dikuti dengan program tadarus Al Quraan. Tadarus Al Quraan juga dibuat oleh pihak kaum ibu pada petang-petang tertentu dan anak-anak sekolah pada hujung minggu. Bagi anak-anak sekolah mereka akan dibimbing oleh beberapa orang Ustaz atau ustazah anak kampong Relong.

Selain berbuka puasa ikut giliran keluarga, terdapat juga berbuka puasa kerana kenduri. Pada 16 Ramadhan akan diadakan kenduri sekampung. Kenduri yang disponser oleh Persatuan Belia, Felcra dan setiap petang Khamis ialah kenduri umum juga diadakan. Setiap surau juga akan mengadakan kenduri berbuka puasa. Surau Sungai Batu (6 Ramadhan), Surau Kuning Relong Seberang (13 Ramadhan) dan Surau Bukit Berangan (27 Ramadhan). Semua kenduri ini dibuat secara gotong royong.

Sementara itu program masjid seperti kuliah setiap malam ditangguhkan buat sementara waktu, tetapi insya Allah tazkirah subuh pendek akan diadakan setiap pagi. Penyebaran risalah tentang puasa akan diadakan dari masa ke masa sebagai ingatan kepada semua ahli kariah untuk meningkatkan amalan Ramadhan sebaik mungkin.

Catitan Tambahan:       

1. Hari ini 31 Ogos 2008. Pagi sambut Merdeka ke 51 (Perpaduan Teras Kejayaan), suasana hambar sahaja.  Nak tengok bendera dikibar pada kereta sangat kurang. Mengapa sebabnya? Bendera terlalu banyak berkibar di kawasan sekolah. Agaknya murid-murid sekolah sahaja yang merayakan merdeka. Kalau di Lipis lagi hambar. Sambutan dibuat di dalam Dewan Jublee, biasanya dibuat dipadang Majlis Perbandaran Lipis. Tak langsung menunjukkan kemegahan merdeka itu. Rakyat Malaysia hilang ghiarah nak sambut perayaan merdeka. Silapnya ialah parti yang memerintah mencanangkan bahawa merdeka itu hak UMNO sahaja. Kumpulan lain tak beri sumbangan dalam usaha merdeka. Akhirnya kumpulan yang faham sejarah semakin menyampah kepada pemerintah. Kini UMNO dah nak tempang, jadi perayaan merdeka juga tempang.

2. Sambutan kedatangan Ramadhan juga tidak hebat. TV di negara ini seolah-olah tidak meraikan kedatangan Ramadhan. Agaknya kerana Jemaah Menteri tidak hormat akan kedatangan Ramadhan dengan membenarkan kumpulan penyayi barat yang tak berapa bermoral membuat persembahan beberapa hari lalu walaupun pada mulanya KEKWA dan Badan Perlesenan Filem dan Hiburan dah tolak program persembahan itu tiba-tiba Jemaah Menteri Hadari benarkan. Kain rentang menyambut Ramadhan juga tak nampak pun, kalau ada pun satu di simpang Sg Koyan-Berchang yang direntang oleh Pemuda PAS. Nampaknya UMNO dah lupa Ramadhan datang. (UMNO sibuk dengan mesyuarat cawangan dan bahagian dan bertanding merebut jawatan dunia. Lupa mereka usaha menyemarakkan akhirat. Itulah UMNO.

3. Alhamdulillah, baru balik solat tarawikh di Masjid Relong. Imam malam ini Ustaz Veteren manakala Bilalnya anak muda. Lapan rakaat pertama penuh lima ke enam saf lepas itu tinggal dua saf sahaja. Tak tahan nak buat 20 rakaat. Nampaknya nak melabur untuk akhirat pun malas. Kalau melabur untuk dunia tak buat juga kerana tak ada duit. Melabur untuk akhirat tak perlu duit tapi perlu keinginan dan tenaga. Wahai orang Islam buatlah banyak pelaburan untuk akhirat di bulan Ramadhan ini kerana bonusnya banyak. Tak apalah Pak Lah beri bonus dunia sebulan gaji sahaja. Allah SWT menjanjikan bonus berlipat kali ganda dibulan Ramadhan ini.  jadi apa tunggu lagi rebutlah bonus dari Allah SWT ini untuk bekalan akhirat nanti.          

Semoga Ramadhan tahun ini membawa keberkatan kepada kita semua. Sekian, wassalam.

One Comment leave one →
  1. MOKHTAR BIN ABDULLAH permalink
    Julai 24, 2011 6:22 pm

    Terkenang zaman kanak-kanak dan belia sebelum merantau ke KL…begitulah suasana Ramadan de Relong…..kenangan mengamit memori…

    Salam, tak cukup setakat terkenang sahaja, harap dapat bantu usaha mengajak generasi muda menambah baik lagi suasana ramadhan di kampung kita…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: