Lompat ke isi kandungan

Ramadhan 17

September 27, 2008

Hari ini ialah hari ke 27 puasa. Bererti tiga hari lagi kita puasa sebelum kita menyembut Edul Fitri. Semalam ialah hari akhir persekolahan sebelum cuti raya. Tak belajarlah murid-murid tu sebab ada program Diambang Takbir.  Program Diambang Takbir dimulai dengan majlis khatam Al Quraan diikuti dengan ceramah khas Edul fitri oleh Tuan Haji Mohd Faizul Ishak, Imam Masjid Sultan Mahmud, Kuala Lipis. Kemudian ketibaan Tuan PPD Lepeh untuk merasmikan majlis Diambang Takbir.

Selepas ketibaan Tuan PPD Lepeh, Tuan Pengetua menyampaikan ucapan aluannya. Tuan Pengetua menerangkan tentang program ihya Ramadhan yang dilaksanakan di sekolah sepanjang bulan Ramadhan. Antara agenda yang dibuat sepanjang Ramadhan ialah mengadakan majlis tadarus diwaktu rehat setiap hari, solat tarawikh setiap malam bagi penghuni asrama, majlis berbuka puasa bersama staf dan guru-guru serta keluarga, mendaftar dan membuka akaun tabung haji bagi semua murid yang belum mempunyai akaun tabung haji dan memungut sumbangan wang untuk anak-anak yatim dan fakir miskin. 

Dalam majlis ini anak-anak yatim dan fakir miskin menerima sumbangan. Terdapat juga sumbangan diberikan kepada mereka yang layak menerima bantuan Kumpulan Wang Amanah Pendidikan Malaysia (KWAPM) dan semua murid menerima duit raya. Di akhir majlis semua murid bersalaman dengan Tuan PPD Lepeh, Tuan Pengetua serta semua guru. Murid lelaki bersalaman dengan guru lelaki manakala murid perempuan bersalaman dengan guru prempuan.

Apa yang menarik ialah tentang ucapan peresmian oleh Tuan PPD Lepeh. Dalam ucapan beliau hampir setengah jam itu beliau menjelaskan tentang kepentingan amalan puasa sebagai proses mensucikan jiwa. Amalan puasa boleh menghapuskan dosa kaum muslim kecuali dosa besar. Ertinya dosa kita dengan Allah SWT terhapus dengan puasa yang betul. Jiwa yang suci itu seperti sucinya anak yang baru lahir kedunia. Tinggal lagi dosa kita sesama manusia. Dosa ini setiap dari kita perlu memohon kemaafan dari pada orang yang kita buat salah. Itulah sebabnya kita dituntut memohon kemaafan kepada setiap muslim terutama yang kita ada membuat salah terhadap mereka.  Dengan berakhirnya Ramadhan maka kita bersih dari dosa dan dengan itu kita mendapat keampunan dari Allah SWT dan bebas dari api neraka.

Tuan PPD Lepeh juga mengingatkan semua hadirin untuk menjaga tujuh perkara iaitu menjaga agama, menjaga akal, menjaga jasad, menjaga maruah kehormatan, menjaga keturunan, menjaga harta dan menjaga tanah air atau negara. Beliau menerangkan secara detail tiga perkara. Dalam membicarakan menjaga agama beliau mengharapkan para hadirin mempunyai kefahaman yang jelas tentang perkara fardhu ain dan fardhu kifayah, menjaga nafsu termasuk nafsu dunia, nafsu perut dan nafsu syahwat. Termasuk dalam menjaga agama ialah menjaga solat, menjaga puasa, mengeluarkan zakat dan menunaikan haji bagi yang mampu.

Ketika membicara tentang menjaga akal, Tuan PPD Lepeh memberikan penekanan agar hadirin tidak terlibat dengan aktiviti yang akan membunuh akal seperti aktiviti merokok, mengambil dadah atau menghidu gam serta meminum arak. Selain menjauhkan diri dari perkara yang melemah dan merosakkan akan para hadirin juga digalakkan untuk mengembangkan akal dengan banyak membaca, mendengar pengajaran dan ceramah.

Ketika membicara tentang menjaga jasad, Tuan PPD Lepeh meingatkan agar anak-anak tidak melakukan apa-apa aktiviti yang boleh mengakibatkan kesakitan atau kerosakkan kepada jasad seperti perbuatan merempit atau bermain mercun. Perbuatan yang menybabkan kerosakan seksual juga disentuh kerana perbuatan hubungan seksual yang rambang dan haram akan merosakkan jasad dan juga menjatuhkan maruah.  Bagi aku peringatan Tuan PPD itu merupakan sesuatu yang sangat penting diambil ingatan oleh semua para hadirin.       

Selamat meneruskan puasa dan Seamat Hari Raya Edul Fitri. Sekian TQ

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: