Lompat ke isi kandungan

Puasa Enam

Oktober 12, 2008

Hajat hendak tamatkan segera puasa enam tidak kesampaian. Aku hanya dapat memulakan puasa enam pada hari Isnin lepas (6 Syawal) dan aku sempat melaksanakannya sehingga Jumaat (10 Syawal). Baru siap lima hari. Hari Sabtu aku tak dapat hendak berpuasa kerana sekolah tempat aku mengajar mengadakan Majlis Jamuan Hari Raya bagi ibubapa, bekas murid dan juga bekas guru disamping meraikan semua ahli keluarga besar sekolah yang terdiri daripada murid-murid, semua guru dan kakitangan sekolah.

Sesungguhnya program ini banyak maknanya kepada ahli keluarga besar sekolah. Dari masa merancang, membuat persediaan dan hari berlakunya peristiwa banyak menyemai beberbagai nilai yang positif. Antara nilai positif yang dapat dipupuk ialah berkerjasama antara semua ahli keluarga besar sekolah. Kalau pihak pengurusan hendak melihat kakitangan atau orang bawahannya berkerja dengan ikhlas lihatlah sewaktu melangsungkan persediaan.

Betapa para guru dan kakitangan sekolah berganding bahu menyediakan lemang hampir 100 batang dari mencari buluh dan daun pisang, memasukkan daun pisang kedalam buluh, menyediakan tempat membakar lemang, memasukkan beras dan santan dan akhirnya membakar lemang. Semua kerja ini bukan mudah bagi mereka yang tidak pernah melakukannya. Selain lemang yang dihidang bersama dengan rendang yang dibuat sendiri oleh sekumpulan guru dan kakitangan sekolah terdapat lagi makanan lain. Antara makanan yang disediakan ialah soto, ketupat, pecal, nasi dagang, nasi goreng, mee goreng, roti jala, roti canai panas, air minuman serta air batu campur.

Untuk membuat semua sajian ini memerlukan masa, tenaga, wang ringgit serta kerjasama yang erat antara semua ahli keluarga besar sekolah. Setelah selesai persediaan sudah tentulah tiba waktu acara. Selepas solat asar berjemaah di surau sekolah para tetamu diminta ke Dataran Bakti sekolah untuk menjamu selera.  Ketika yang sama beberapa persembahan dibuat. Sambil menikmati juadah sajian Hari Raya para tetamu disajikan juga dengan halwa mata dan telinga yang berupa persembahan nasyid dari sekolah menengah agama yang berjiran dengan sekolah kami. Persembahan tarian melayu dan india dari sekolah kami serta tarian cina dari sekolah cina di daerah lepeh. Sebenarnya program hari itu juga merupakan program dari Rancangan Integrasi Untuk Perpaduan (RIMUP). Duit RIMUP digunakan untuk program ini.

Program ini juga merupakan satu cara melatih para guru dan kakitangan sekolah membuat persediaan bagi merayakan jublee emas sekolah yang dijangka akan dibuat beberapa tahun akan datang. Untuk tujuan itu pendaftaran ALMUNI sekolah dimulakan. Termasuk dalam almuni sekolah ialah semua bekas muridnya dan juga semua bekas gurunya. Oleh itu melalui laman web ini disiarkan kepada semua bekas murid SMK Padang Tengku juga bekas guru-gurunya agar dapat mendaftarkan diri serta memberi alamat mereka kepada pihak sekolah dengan menghubungi SMK Padang Tengku, 27100 Padang Tengku, Pahang atau telefon sekolah 09-3293111 dan fax 09-3293112.  Diharapkan semua bekas murid SMK Padang Tengku dapat menyahut seruan ini.

Insya Allah puasa enam aku akan dapat ditamatkan hari esok. Sebab selasa aku terpaksa bercakap panjang dalam menyediakan murid tingkatan lima aku yang akan menghadapi SPM bermula 11 November nanti. Sekian posting kali ini TQ

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: