Lompat ke isi kandungan

Musim Peperiksaan

Oktober 13, 2008

Bermula hari ini, semua sekolah menengah yang ada tingkatan tiga mula menghadapi pepriksaan awam, iaitu (Penilaian Menengah Rendah (PMR). SPM ada lebih kurang 28 hari lagi. Masyarakat Malaysia memang tersangat peka dengan peperiksaan. Masyarakat Malaysia ialah masyarakat yang berorientasikan peperiksaan. Kalau tak percaya datang ke sekolah dan buat pemerhatian. Selepas peperiksaan percubaan baik SPM atau PMR akan datanglah pegawai dari PPD atau JPN melawat sekolah nak buat post mortem kepada keputusan yang diperolehi. Ada yang datang memang nak bantu tapi ada juga yang datang dengan marah-marah. Yang datang dengan kemahiran, memberi khidmat nasihat memang dialu-alukan, tetapi kalau datang dengan kepala kosong dan kemudian nak tunjuk lagak pandai, tak payah datang. Pelawat-pelawat itu mesti ingat disekolah yang mereka pergi itu mungkin ada guru yang lebih tahu perihal murid mereka. Jangan datang pakai terjah sahaja. Kalau nak datang nasihat, baik jumpa murid, jangan jumpa guru. Kalau silap terjah nanati kena balik ke batang hidung sendiri. Itu ingatan kepada pegawai-pegawai yang nak datang ke sekolah buat last minute comment kepada guru yang mengajar.

Dikalangan ibu bapa pula mereka sangat peka kepada peperiksaan ketika anak mereka disekolah rendah tetapi kurang peka apabila mereka naik ke peringkat menengah. Tak tahu agaknya mereka ini bahawa UPSR itu tiada nilai commersial. Yang bernilai dengan diiringi dengan sijil ialah peperiksaan SPM. Pelik tetapi benar, bahawa ramai ibu bapa tak berapa peka dengan anak mereka apabila anak mereka ambil SPM. 

Melalui laman sesawang ini aku ingin memberi sedikit sumbangan kepada anak anak yang hendak ambil SPM. Iaitu kepada mereka yang ambil mata pelajaran Sains. Sains SPM ada dua kertas, kertas 1 dan kertas 2. Kertas 1 berbentuk objektif 50 soalan. Kertas 2 berbentuk subjektif terdiri daripada tiga bahagian. Bahagian A, soalan berdasarkan Kemahiran Proses Sains. Bahagian B, soalan pengetahuan dan kefahaman.  Bahagian C, soalan mengeksperimen (Soalan 10) makala soalan 11 dan 12 merupakan soalan pilihan yang menguji kefahaman dan kemahiran berfikir yang meliputi mengkonsepsi, menyelesaikan masalah dan membuat keputusan.

Bagi kertas 2, Bahagian A. Calon mesti tahu dan faham kemahiran proses sains. Jawapan kepada empat soalan dalam bahagian ini ada dalam soalan dan gambarajah yang diberi.  Jawapan itu wujud mungkin secara tersurat atau tersirat. Terpulanglah kepada calon untuk mengutip dan menjana jawapan yang memang ada dalam kertas soalan. Markah bagi Bahagian A ialah 20.

Bahagian B. Calon mesti membawa bekalan yang cukup. Bekalan dapat dirujuk dari buku teks. Bekalan dibawa dalam bentuk pengetahuan (perlu ingat) dan kefahaman (menggunakan maklumat yang dibri seperti gambarajah, atau ayat-ayat keterangan yang ada dalam soalan.

Bahagian C. Soalan no 10 (mengeksperimen). Calon mesti tahu cara mendapatkan pmboleh ubah dimanipulasi dan bergerakbalas dari pada pernyataan soalan dalam kotak yang diberikan. Apabila pemboleh ubah dimanipulasi dan bergerakbalas diperolehi, maka lima markah sudah ada dalam tangan. Antara sumber markah yang boleh didapati ialah; membuat hipotesis, menulis tujuan eksperimen, menulis semua pemboleh ubah dan melukis jadual data. Agak sukar bagi calon melengkapkan senarai radas dan bahan. (Biasanya calon perlu memberikan satu atau dua radas sahaja, yang lain telah diberikan.  Untuk mendapatkan empat markah bagi prosedur/kaedah, panduan berikut wajar digunakan iaitu; 1. menerangkan bagaimana radas dipasang, 2. menerangkan bagai mana pemboleh ubah bergerak balas diuruskan atau didapatkan, 3. bagaimana pemboleh ubah bergerakbalas diukur, diperhati dan direkod, 4. Bagaimana pemboleh ubah dimanipulasi diuruskan. Sekiranya calon mengikut tips ini dengan menggunakan sedikit pengetahuan dan fikiran, calon berkenaan boleh dapat markah penuh.

Cukup dahulu posting kali ini. TQ

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: