Lompat ke isi kandungan

Korban

Disember 7, 2008

Esok adalah 10 Dzul Hijjah 1429 H.  Hari Raya Edul Adha atau Hari Raya Kurban. Acara penting bagi hari raya ini ialah bertakbir bermula dari selepas solat Maghrib malam ini hingga Asar hari 13 Dzul Hijjah 1429 H nanti.  Dari segi masa amalan takbir ini lebih lama dari Edul Fitri. Selain itu ialah solat sunat hari raya Edul Adha. Sudah pastilah acara utama ialah menyembelih kurban (udh hiyah). Tidak ketinggalan juga menziarah saudara mara, sahabat handai dan kenalan taulan untuk mengeratkan silaturrahim.

Untuk masyarakat Kampung Relong, sudah pastilah akan diadakan majlis takbir selepas setiap solat fardhu di Masjid  dan surau-suaru yang ada di Relong. Tahun ini masyarakat Relong dan anak-anak perantauannya akan menyembelih kurban di perkarangan Masjid Relong. Sebanyak 15 ekor lembu akan disembelih. Kalau tahun 1428 H dulu hanya 9 ekor sahaja tapi jumlah sembelihan kurban meningkat menjadi 15 ekor.

Terdapat beberapa petunjuk kepada keadaan ini. Pertama: Masyarakat Kg Relong dan anak-anak perantauannya sudah ramai yang mempunyai kemampuan untuk berkongsi lembu untuk menjalankan ibadat kurban. Ini tanda bahawa masyarakat setempat sudah berkemampuan untuk melaksanakan ibadat ini. Syukur kepada Allah SWT kerana melimpahkan rezeki dan juga mencetuskan kesedaran kepada penduduk setempat.

Kedua: Kalau tahun lalu proses menguruskan daging kurban dari menyembelih sehingga selesai mengagihkan daging kurban ialah pukul 1.00 petang maka tahun ini dianggarkan ia akan tamat pada pukul 3.00 atau 4.00 petang.  Oleh itu AJK pengelola kurban merancang agar penduduk Kampung Relong akan berhariraya di Masjid sahaja. Pihak masjid akan menyediakan makanan tengah hari dan juga juadah hari raya. Sedikit dari daging kurban akan masak sebagai gulai kawah untuk dijamu kepada semua yang berkerja menuruskan daging kurban, bagi makan tengah hari.

Ketiga: Diharapkan semua penduduk Kampung Relong akan keluar beramai-ramai untuk berkerja sama bagi menyelsaikan urusan daging kurban sebanyak 15 ekor lembu itu. Aku kira inilah jumlah kurban yang paling banyak yang dikendalikan oleh Masjid Relong setakat ini. Alhamdulillah.   

Keempat: Persiapan awal perlu dibuat. Pagi tadi urusan memasang kemah untuk tempat kerja telah diselesaikan. Peralatan seperti tali, tempat penyangkut kaki lembu, menggali lubang besar dan lain-lain urusan telah selesai dibuat. Sungguh membanggakan yang datang berkerja pagi tadi ramainya terdiri dari kalangan anak-anak muda. Melihat keadaan ini, rasanya keakraban dan kerja sama anak-anak Kampung Relong akan berterusan, Insya Allah. Walau pun tak dinafikan ramai juga warga senior yang datang dan kebanyakannya adalah sepupu aku. 

Di bawah ini diturunkan dua hadith yang berkaitan dengan amalan kurban: Salim bin Abil-Ja’di berkata  “Nabi SAW bersabda kepada Fatimah, Bangunlah! Selesaikan udh hiyahmu (kurban mu), maka sesungguhnya Allah mengampunkan dosa-dosa mu pada titisan darah pertama dari udh hiyahmu itu.” Imran bin Al Husain r.a. bertanya: Ya Rasulullah, apakah khusus untukmu dan keluargamu atau umum untuk kaum muslimin? Jawab Nabi SAW,: Bahkan umum untuk semua orang Muslimin.

A’isyah r.a. berkata: Rasulullah SAW. berkata:  “Berkurbanlah kamu dan senangkan hatimu dengan kurban itu, sebab siapa yang membawa kurbannya pada saat akan disembelihnya lalu dihadapkan ke qiblat maka tanduk, kotoran, darah, rambut dan bulunya telah disiapkan untuknya pada hari qiamat, sesungguhnya darah itu jika telah jatuh ke tanah, maka jatuh di dalam lindungan Allah SWT. Kerana itu berbelanjalah kamu sedikit supaya mendapat pahala sebanyak-banyaknya.” 

Kedua-dua hadith ini disalin dari buku Tanbihul Ghafilin (Peringatan bagi yang lupa) muka surat 497 dan 498.  Sekian entri ini. TQ

One Comment leave one →
  1. Disember 13, 2008 5:42 am

    Assalammualaikum wrt
    Eid mubarak buat tuan serta keluarga serta wargan kg relong. Entri tuan banyak membantu saya merenung kembali tugas2 yang tertunda.

    Kirim salam saya buat Cikgu Ishak (Bekas GB Sk Betau)serta keluarga

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: