Lompat ke isi kandungan

Sama Bersama

Januari 24, 2009

Aku tulis tajuk Sama Bersama ini untuk mebawa kisah hari-hari awal persekolahan sessi 2009. Sekolah dibuka dengan keputusan PMR keluar. Sekolah aku mengatasi sekolah-sekolah yang selama ini dirangking hebat di daerah Lipis. Rahsianya ialah Sama Bersama itu ialah semua kerja yang dibuat untuk murid atau kalau boleh kita jadi “Hamba Murid”.

Tidak pernah berlaku ramai dapat 8A dalam PMR. Seronoknya guru-guru. Terbayar jerih payah sepanjang tahun 2008 dahulu. Jerih payah dalam mengajar dalam kelas (Utama). Jerih payah buat kelas tambahan (sokongan). Jerih payah buat motivasi, marah-marah murid, kita kena marah dalam mesyuarat, orang PPD dan JPN mengugut, jerkah dan buli kita(sampingan). Program Utama, Program Sokongan dan Program Sampingan adalah trade mark bagi kami di Pahang. Program dikategori begini sudah lama dibuat di Pahang, sejak tahun 1994 lagi. Program ini kemudian ditiru oleh beberapa negeri yang lain.

Untuk meneruskan momentum kejayaan ini kami Sama Bersama lagi. Awal bicara kita ke padang buat sukan awal tahun. Februari nanti tamat citra sukan ini. Selepas itu kita fokus ke kelas pula. Jumaat yang lalu kita adakan merentas desa. Tamat satu acara. Akan menyusul sukan tara selepas cuti tahun baru cina. Tamat sukan selepas Hari Olahraga tahunan. Tutup bica sukan yang dibuat Sama Bersama.

Selang seli itu kita buat aktiviti lain. Khamis malam Jumaat lalu kita Sama Bersama lagi. Buat tiga kawah bubur asyura dan dua kawah dodol. Mesyuarat awal bica asyura dan dodol hari selasa. Petang Khamis semua kakitangan berkumpul di kantin sekolah merewang. Aku menjala ikan untuk buat gulai masam tempoyak bagi makan malam. Beberapa guru lelaki menyediakan kemah di belakang blok C, tempat biasa. 11 malam mula turunkan bahan. Beras dibuburkan dalam tiga kawah dan tepung bersantan dikacau dalam dua kawah untuk buat dodol. Pengetua ada, GPK semua ada, guru-guru ramai yang dah datang. Pekerja sekolah semua ada. Ramai murid pun ada. Semua Sama Bersama tunjuk kehadiran pun cukup, tanda bersama dalam program. Bukan buat untuk sesiapa, bukan untuk gah pengetua tetapi untuk dimakan bersama. Sedikit sama sedikit, banyak kongsi bersama. Sepanjang malam mengacau dodol dan asyura. Waktu kemuncak yang tinggal beberapa orang sahaja. Aku balik rumah pukul 2.00 pagi menyusul selepas pengetua. Pukul 7.30 pagi masih dikacau lagi dodol dan asyura. Perhimpunan pagi aku tak pergi sebab asyura dan dodol masih dikawah sedang dikacau. Apa yang ada ialah kemeriahan, seronok, murid yang bersama termotivasi. Inilah acara yang menjadi nostalgia nanti ketika mereka melepasi zaman sekolah.

Kita buat dodol dan asyura untuk dimakan oleh semua warga sekolah. Kita buat sambil mengajar dan belajar. Mengajar murid-murid dan rakan sejawat erti kerjasama dan bagaimana nak buat asyura dan dodol. Belajar, memang pun kita belajar banyak hal. Inilah P&P diluar bilik darjah. Pembelajaran yang bukan formal tetapi sangat berkesan kepada yang beri perhatian.

Selepas Tahun Baru Cina ini kita terus sama bersama untuk merintis kejayaan anak murid. Maju akademik untuk murid. Ceria dan cantik sekolah untuk murid. Belanja wang sekolah untuk kepentingan murid.  Selesa sekolah untuk murid dan pastinya Sama Bersama untuk murid. Bila murid berjaya sekolah tersohor, yang penting bukan untuk bangga tetapi mendapat keredaan Ilahi. Menuju keredhaan Allah SWT.

Bila murid berjaya dalam peperiksaan (akademik) sekolah dapat nama. Bila berjaya dalam sukan, permainan dan kokurikulum sekolah tersohor. Bila sahsiah murid menjadi sebuatan kalau baik jadi sebutan kalau buruk lagi menjadi perbualkan. Sekolah dapat nama. Tetapi sudah tentu kita dambakan nama yang tersohor baiknya. Baik disisi manusia dan yang penting di sisi Allah SWT.

Kemuncak dari semua dari Sama Bersama itu ialah nama Pengetuanya terlonjak sama. Falsafahnya ialah Pengetua tak perlu lonjak nama untuk megah tetapi apabila sekolah menjadi gah nama Pengetua terangkat sama. Inilah yang dibuat oleh pengetua aku kini. Pengetua yang ke 15.  

Sekian posting kali ini. TQ

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: