Lompat ke isi kandungan

Anakdot Pengetua 15

Mac 28, 2009

Pada 28 Mac 2008 aku menulis Anakdot Pengetua 14. Hari ini tepat setahun berlalu aku menulis pula Anakdot Pengetua 15. Pengetua ke 15 memulakan tugas di sekolah aku mengajar pada 16 November 2007 dan mengakhiri tugas pada 3 Mac 2009. Beliau memberi khidmat di sekolah tempat aku mengajar selama 1 tahun 3 bulan dan 15 hari. Dalam jangka waktu yang relatif singkat itu beliau telah membawa berbagai perubahan yang positif kepada sekolah.

Kedatangan beliau dihantar oleh serombongan guru dari sekolah di atas bukit, sekolah dimana beliau menjadi pengetua kali pertama dan beliau adalah pengetua kedua di sekolah itu. Dalam ucapan pertama beliau kepada warga sekolah tempat aku mengajar, beliau telah menyatakan hasrat untuk melaksanakan tujuh perkara bagi meningkatkan pencapaian sekolah. Tujuh perkara itu ialah: Melaksanakan Pengajaran dan Pembelajaran berkesan yang bermula dibilik-bilik darjah; Melaksanakan kokurikulum dengan memberi fokus kepada aspek yang berpotensi bagi murid dan sekolah; Melaksanakan Bina Insan bagi mengubah sikap murid-murid kepada pembelajaran; Meningkatkan aspek Keceriaan dalam bilik darjah dan persekitaran sekolah; Memantapkan program pentadbiran dan pengurusan terutama di pejabat sekolah; Meningkatkan imej asrama sehingga layak mencapai Anugerah Seri Asrama Terbilang (ASAT) dan Mengeratkan Hubungan dengan Komuniti diluar sekolah. Itulah tujuh fokus beliau yang beliau telah bentangkan kepada kami para guru dan murid.

Untuk mencapai tujuh perkara tersebut beberapa program telah dirangka antaranya ialah; Perhimpunan pagi setiap hari berfokus, umpamanya pada hari Selasa program Drop everything and Read (DEAR) dijalankan,  Rabu adalah hari kokurikulum. Khamis program disiplin, sahsiah dan motivasi di selang seli dan hari Jumaat untuk tazkirah dan Bahasa Inggeris. Terdapat juga program Bakul Ilmu dimana setiap panitia menyediakan bahan bacaan yang diletak didalam bakul ditempat tertentu. Program Knowledge Corner, Program Semarak Nilam, Program Tutor Muda, Banner Aku Janji, Program 3 words a week, Program dengan DBP, Kempen Nota di tangan, Program Berbudi Bahasa Amalan Kita dimana kasih sayang dipupuk dan caring dibelai, Hadiah hari lahir bagai pelajar yang lahir pada hari Isnin setiap minggu dan hadiah hari lahir bagi para guru. Program Hari Kantin, Pengistiharan tokoh pelajar setiap bulan. Berusaha mencari Blazer kepada semua Pengawas Sekolah. Jamuan Asrama setiap Bulan dan Port Luck iaitu mengadakan jamuan untuk staf dan guru disediakan secara bergilir-gilir dikalangan guru. Semua program ini dibuat dan dilaksanakan ada yang berjaya dengan baik dan ada yang sekadar dibuat sahaja.

Di bawah pentadbiran beliau para guru tidak merasa tension, walau pun kerjanya banyak. Guru buat kerja dalam mood gembira, guru lebih rela dan ikhlas. Natijahnya ialah kejayaan berganda. Keputusan PMR dan SPM 2008 memperlihatkan bukti kejayaan pendekatan beliau.

Pendekatan pengurusan beliau yang mesra, loving and caring menyebabkan bercambahnya idea dan creativity dikalangan para guru. Para guru yang merasakan idea dan creativity boleh dilaksanakan meneruskan hasrat meraka dengan sokongan dari pengetua. Maka terlaksanalah aktiviti seperti lawatan guru dan staf ke Sabah menzaiarahi SMK SANZAC dan melawat sekitar Sabah sehingga ke kaki gunung Kinabalu. Program Hari Keluarga di Port Dickson dan berbagai lagi program untuk mengeratkan silaturrahim antara guru-guru dan staf sekolah.

Kepimpinan beliau yang bersifat situational menjadi pemangkin kepada perubahan. Ada masa beliau bersifat autokratik, ada masa beliau bersikap domokratik dan ada masa beliau bersikap laissez-faire. Ini mengikut keadaan atau situasi.

Beliau pandai mencari wang dan peruntukan. Dimasa beliaulah terbinanya garej kereta untuk guru, astaka di tempat perhimpunan, membaiki bilik seminar, membaik pulih asrama, dewan besar dan beberapa pembaikan terhadap infrastruktur sekolah. Beliau telah berjaya membawa peruntukan kesekolah lebih satu juta ringgit sepanjang 2008.

Banyak kejayaan tlah diperolehi sepanjang 1 tahun 3 bulan 15 hari beliau bersama kami. Para Pengetua patut melihat aspek positif yang beliau buat untuk membangkitkan semangat urus tadbir yang baik. Aku sebagai bekas pengetua tabik kepada kehebatan beliau. Tapi sayang beliau ditukarkan kejawatan yang memungkinkan beliau patah hati untuk berbuat sesuatu. Beliau merasakan beliau JEM ditempat kerja baru. Idea beliau tak dapat berkembang. Sekian enteri kali ini. TK

2 Komen leave one →
 1. April 4, 2009 4:04 pm

  Benar, kaedah makan-makan mampu menarik minat subordinat untuk duduk sama rendah, berdiri sama tinggi dengan kepimpinan sekolah sedia ada. Lebih bagus, jika ada subordinat yg minat memasak kawah (jumlah masakan yang banyak)boleh jika diadakan “rewang” (gotong-royong) di sekolah…

 2. GPI SKSV permalink
  April 12, 2009 10:45 pm

  ada yg nampak.. perkara sebegini remeh..
  buang masa, wang dan syoq2 sendiri…
  tapi hakikatnya, inilah yg mengukuhkan
  ikatan kumpulan ‘group binding’ sesebuah organ.

  Harap para pimpinan organ. di tmpt sy ambil perhatian dlm hal ini…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: