Lompat ke isi kandungan

Makan-makan

Mac 29, 2009

Ada empat soalan yang pernah aku dengar tentang makan. Pertama, apa yang kita nak makan? Kedua, bila kita nak makan? Ketiga, dimana kita nak makan? Keempat, siapa yang kita hendak makan?

Keempat-empat soalan ini berkait dengan sikap dan keadaan manusia masa kini. Mereka yang selalu bertanya soalan pertama adalah golongan yang susah dalam hidupnya. Mereka terpaksa bertanya kepada keluarga mereka berkaitan tentang apa yang ada bagi mereka untuk dimakan. Kadang kala mereka tiada apa-apa untuk dimakan.

Bagi golongan kedua yang agak senang sedikit mereka boleh bertanya tentang masa atau waktu yang sesuai bagi mereka untuk makan. Makanan sememang ada, tinggal lagi hanya masa yang sesuai dipilih untuk melakukan perbuatan makan itu. Berbanding dengan kumpulan pertama mereka belum pasti lagi ada makanan atau tidak.

Bagi golongan ketiga mereka punya wang untuk mengongkosi pembelian makanan, cuma mereka nak makan dimana. Ertinya mereka boleh memilih apa yang hendak dimakan dan mereka juga boleh memilaih lokasi tempat makanan itu dihasilkan, siapa jurumasaknya. Mereka ada kuasa memilih.

Bagi golongan keempat, mereka bukan mencari makanan tetapi mencari siapa menjadi mangsa mereka. Mungkin keadaan ini berlaku dikalangan ahli koperat, ahli politik atau mereka yang ada sedikit kuasa yang dipinjamkan oleh Allah SWT. Kalangan manusia begini sentiasa mencari mangsa atau lawan yang boleh mereka korbankan supaya mereka ini boleh menapak naik ditangga kuasa.

Makan-makan juga boleh menjadi mukadimmah kepada dakwah. Rasulullah SAW pernah menggunakan kaedah kenduri untuk permulaan seruan kepada saudara maranya. Oleh itu kita boleh menggunakan cara ini untuk memberi tazkirah kepada  saudara mara kita. Masyarakat kita masa kini selalu membuat kenduri-kendara. Malangnya semasa kenduri kesempatan tidak diambil untuk membuat tazkirah atau ceramah mengingatkan hadirin semua agar bertakwa atau menghampirkan diri kepada Allah SWT. Keadaan yang selalu kita jumpa ialah kita menjauhkan masyarakat daripada mengingat Allah SWT. Tuan rumah menjemput kumpulan muzik atau karioke sehingga menjadikan majlis itu majlis largho (sia-sia). Sepatutnya kenduri-kendara itu boleh mendatangkan pahala kepada tuan rumah dan penggunjung tetapi sebaliknya berlaku, tuan rumah dan para penggunjung mendapat dosa pula.

Makan-makan juga boleh menjadi pengerat silaturrahim antara kita yang hadir disatu majlis makan. Sudah pasti semasa kita sama-sama makan kita akan bertegur sapa, beramah mesra atau berkenal-kenalan. Makan bersama dirumah akan menghimpunkan seluruh ahli keluarga akan mengeratkan pertalian antara ibubapa dengan anak-anaknya. Kaedah ini wajar diambil perhatian dan dipraktikkan didalam sebuah rumah tangga untuk memperoleh bahagia. Kesempatan makan bersama membolehkan ibubapa mengajar anak-anak mereka beberapa adab dan memberikan peringatan yang bersesuaian.  Melalui makan-makan bersama dalam keluarga silaturrahim akan dieratkan jalinannya.

Seorang pemimpin boleh menggunakan kaedah makan-makan ini untuk memujuk hati anak buah yang dipimpin. Pengetua yang selalu belanja makan kepada anak buahnya lebih dihormati, lebih didengari cakap-cakapnya dan lebih diterima kepimpinannya berbanding dengan seorang pengetua yang kedekut. Perkara begini aku pernah lalui sendiri.

Ketika aku menjadi Pengerusi Kelab Guru dalam tahun 80an dahulu aku pernah didatangi oleh Jemaah Nazir Sekolah. Mereka bertanya aku, apakah seumber kekuatan yang ada pada Pengetua aku ketika itu. Memang pengetua aku ketika itu agak hebat. Aku menceritakan bahawa beliau sentiasa mengadakan makan-makan sama ada sewaktu bergotong royong atau selepas solat tarawikh dibulan Ramadhan atau mengadakan majlis makan bersama-sama. Selalunya makanan dimasak bersama-sama oleh guru-guru.

Pengetua aku yang baru bertukar pun menggunakan kaedah makan-makan bagi meneratkan kerjasama dikalangan para guru dan kakitangan sekolah. Semasa aku menjadi pengetua pun aku menggunakan kaedah yang sama untuk menjalin silaturrahim dikalangan para guru dan staf sokongan.

Makan-makan juga boleh digunakan untuk memungut dana. Masa kini kita biasa mendengar ada badan-badan tertentu dapat mengutip sumbangan yang banyak melalui majlis makan malam.  Umpamanya satu meja 10 orang boleh dijual RM 1000.  Sebenarnya belanja untuk mengongkosi makanan semeja itu mungkin RM 100 sahaja. Oleh kerana meja itu ditaja dengan RM1000 maka penganjur sudah mendapat untung sebanyak RM900.

Oleh itu bolehlah disimpulkan bahawa makan-makan itu merupakan satu kaedah untuk memudahkan pengurusan manusia, membuat pertemuan dakwah, mengeratkan silaturrahim diantara sesama kita dan mencari dana tertentu. Sekian entri kali ini. TK.

One Comment leave one →
  1. Mac 31, 2009 8:21 am

    masyukkk tewww..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: