Lompat ke isi kandungan

Meraikan

April 7, 2009

Kalau ada orang berjaya, kita yang bersama dengan orang itu tumpang gembira. Kita akan meraikan kejayaannya. Begitulah adat kita berkawan, bersahabat atau berkumpulan. Itu perkara lumrah dalam sosial manusia yang bertamadun. Waktu entri ini ditaip PAS sedang mendahului BN di Bukit Gantang dan Keadilan mendahului BN di Bukit Selambau. Jadi dua bukit telah ditawan semula oleh Pakatan Rakyat. Hanya batang sahaja di menangai oleh BN (Sarawak) yang bukan UMNO. Kemenangan mereka bolehlah kita raikan.

Sebenarnya bukan keputusan PRK yang hendak dibincang disini tetapi cerita kami meraikan kejayaan anak didik kami dan juga meraikan rakan sahabat kami yang baru berumah tangga dan naik pangkat.

Pada 5 April 2009 (Ahad), satu sambutan yang sangat bermakna dan meriah telah dibuat di sekolah tempat aku mengajar. Atas mufakat antara semua kakitangan sekolah melalui Kelab Silaturrahim kami meraikan kejayaan enam orang murid kami yang mendapat 8A dalam PMR 2008 dan dua orang murid kami yang mendapat lebih daripada 5A dalam SPM 2008. Disamping itu kami juga meraikan tiga pasang pengantin baru yang terdiri dari guru-guru sekolah kami yang telah melangsung perkahwinan semasa cuti sekolah yang lalu. Tambahan daripada itu kami juga meraikan tiga orang guru kami yang dinaikkan pangkat ke DG44 baru-baru ini.

Semua kejayaan di atas diraikan melalui satu majlis yang dibuat secara besar-besaran. Seekor lembu telah disembelih pada petang 4 April 2008. Urusan melapah, menyiang dan memasak dibuat sendiri oleh semua ahli keluarga besar sekolah kami. Hiasan Dewan Besar sekolah dibuat sendiri oleh para guru. Semua urusan untuk menjayakan Program Meraikan Kejayaan ini dikelokan sendiri oleh para guru dan kakitangan sekolah.

Apa yang hendak diperolehi dari program ini ialah semangat kerjasama yang padu dikalangan semua pihak di sekolah ini. Berasaskan kerjasama inilah kita boleh menempah kejayaan demi kejayaan dari semasa ke semasa. Program yang dirancang dan dilaksanakan begini melatih kepimpinan dan kebersamaan antara ahli keluarga besar sekolah. Melahirkan kepimpinan yang punya ketrampilan sangat penting bagi masa depan sesebuah institusi pendidikan. Kebersamaan semasa melaksanakan program adalah penting untuk mempastikan penerusan kejayaan.

Idea asal adalah dikongsi bersama dikalangan beberapa orang guru untuk meraikan sahabat kami yang ingin berkahwin. Diakhir tahun 2008 kami mentapkan bahawa sekiranya ada dikalangan rakan sejawat yang berkahwin sebelum bulan April 2009, pihak Kelab Silaturrahim akan mengadakan kenduri meraikan mereka di Dewan Besar Sekolah. Idea itu disokong kuat oleh Pengetua ketika itu. Alhamdulillah memang ada empat orang guru yang akan melangsungkan perkahwinan mereka semasa cuti sekolah yang lalu. Sepasang dari sekolah kami. Bagi dua pasang lagi, salah seorang dari pengantin itu adalah dari sekolah kami.

Idea membuat kenduri itu lebih semarak lagi apabila keputusan PMR 2008 sangat memberangsangkan. Satu sejarah telah tercipta bagi Sekolah Harian di Luar Bandar mencapai bilangan 8A yang agak ramai. Tidak pernah ternukil kejayaan sebegini hebat sebelum ini. Apabila keputusan SPM diumumkan sekali lagi pihak sekolah memperoleh kejayaan cemerlang. Oleh kejayaan itu wajarlah keraian dibuat. Kegembiraan dikongsi bersama.

Di majlis ini kita mengundang ibubapa murid yang berjaya. Kita juga mengundang keluarga pengantin yang terlibat dan juga beberapa orang mantan Pengetua sekolah ini turut hadir. Memang meriah sambutan dengan paluan kompang dan bunga manggar, hiasan pelamin yang indah. Dalam hal ini pujian wajar diberikan kepada semua petugas dan pekerja termasuk bapa kepada salah seorang pengantin yang membantu memasak gulai kawah untuk jamuan ini. Inilah indahnya kerjasama. Sekian enteri kali ini. TK

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: