Lompat ke isi kandungan

Sekadar Analisis

April 12, 2009

Antara dua Tun mantan PM. Ingat atau tidak Tun Mahathir letak jawatan PM. Ia bermula dengan pemecatan DS Anwar Ibrahim dan peristiwa mata lebam. Diikuti dengan beberapa siri demonstrasi disetiap hujung minggu dan riuhnya laungan REFOMASI. Kemudian dalam PRU ke 10 (1999) BN banyak hilang kerusi. Dari peristiwa-peristiwa di atas menunjukkan bahawa rakyat banyak yang tolak Tun Mahathir dari persada kuasa PM.  Berbeza dengan Tun Abdullah Badawi (Pak Lah) yang meninggalkan kerusi PM kerana didesak oleh kepimpinan UMNO. Orang ramai tidak menolak Pak Lah sebab orang ramai tak buat demonstrasi suruh dia turun tahta. Mereka yang bertempik sorak agar Pak Lah turun tahta ialah Majlis Tertinggi UMNO serta kata-kata nista dari Tun Mahathir.

Dari dua keadaan ini memang Tun Mahathir tak sepatutnya pergi berkempen untuk BN kerana orang ramai dah benci dia sejak zaman Refomasi lagi. Oleh itu Tun Mahathir adalah libiliti kepada UMNO dan BN. Kata setengah sahibul hikayat apabila Tun Mahathir pergi berkempen di dua bukit baru-baru ini ramai pengundi tak mahu mengundi BN. Akibat dari itu BN kalah. Malangnya waktu kempen PRK yang baru berlalu Pak Lah tak turun padang. Sampai sekarang berita Pak Lah tidak kedengaran langsung. Jangan jadi zaman Tun Mahathir turun tahta sudahlah, sampai dia bercakap apa pun akhbar tak beri ruang kepadanya. kesian dia…

Orang cerdik lari. Bila UMNO tutup pintu kepada orang kumpulan A berpolitik maka UMNO kehilangan sumber kekuatan intelektual dalam partinya. Aku jumpa ramai orang kumpulan A terutama guru-guru yang bergraduat dari Universiti nak join UMNO tetapi mereka tak boleh aktif memimpin. Oleh itu UMNO terutama di peringkat Cawangan dan Bahagian dipimpin oleh mereka yang bukan lepasan Universiti. Itu sebabnya ramai Ketua Cawangan atau AJK Bahagian UMNO mempunyai kelulusan sekadar SPM atau tiada kelulusan langsung. Jadi diperingkat grass root UMNO dipimpin oleh mereka yang tidak cerdik.  Kadang-kadang Ketua Cawangan ialah Tukang Kebun Sekolah manakala pemeriksa kira-kiranya ialah Guru Penolong Kanan Sekolah Rendah di kampung itu. Ini suasana yang memeningkan. Di sekolah Penolong kanan berkuasa di Cawangan UMNO Tukang Kebun bertahta. Guru Penolong Kanan takut nak buat apa-apa kalau si Tukang Kebun ponteng kerja. 

Sebagai lepasan Universiti biasanya mereka hendak memberi sumbangan kepada kemajuan ditempat tinggal mereka. Kalau masuk UMNO mereka tak boleh beri sumbangan. malah mereka tak boleh memimpin. Kalau cuba-cuba nak bertanding peringkat Cawangan atau Bahagian UMNO, awal-awal lagi mereka kena cantas atau cas keting. Walau bagaimana pun mereka yang cerdik itu tetap nak beri sumbangan. Sumbangan berbentuk idea atau material. Dimana tempat mudah bagi mereka berperanan? Sudah tentulah di NGO atau parti selain daripada anggota BN. Melayu akan ramai ke PAS atau PKR atau mereka duduk senyap sahaja buat kerja yang boleh menjatuhkan UMNO. Akhirnya berlaku brain drain dari UMNO dan ramai yang benci UMNO terutama anak-anak muda yang cerdik serta ingin berbakti kepada masyarakatnya. 

Baiki UMNO. Kalau UMNO betul-betul nak berubah UMNO kena ubah paradigma lama. Bukalah pintu seluas-luasnya kepada orang cerdik untuk memimpin mereka. Tidak kiralah di Cawangan ke atau Bahagian. Orang-orang yang tak cerdik berpadan-padanlah diri atau sedarlah diri itu tak cerdik tak payahlah berlagak pandai nak memimpin. Kalau di kampung tu serahkanlah kepimpinan Cawangan kepada guru-guru kerana buat masa depan semua guru adalah graduate. Baikilah prestasi UMNO agar ia menjadi parti yang betul memperjuangkan bangsa, agama dan negara.

Kalau pemimpin UMNO nanti cerdik, mudahlah mereka sedar apabila dihujah secara ilmiah bahawa UMNO kini memperjuangkan perkara yang salah. UMNO tidak mengikut acuan perjuangan yang dikehendaki oleh Islam. UMNO kini memperjuangkan benda dan ikut suka sahaja. Pemimpin UMNO kini tidak suka kalau UMNO dibawa kepada kesedaran menghayati Al Quraan dan Hadis. Sebab itulah pemimpinnya masih nak teruskan perjuangan Islam Hadari. Perjuangan yang masih mengambil kira dunia sebagai tujuan utama bukan berjuang mencari keridhaan Allah SWT.

Derhaka. Bila DS Nizar dituduh derhaka oleh orang-orang BN, baru aku tahu rupanya UMNO lebih dahulu melakukan derhaka kepada Raja Melayu. Tulisan tentang derhaka UMNO terhadap Raja Melayu tidak pernah keluar sebelum peristiwa DS Nizar “Sembah Derhaka”. Apabila BN mengembar-gemburkan tentang DS Nizar derhaka maka banyaklah tulisan dalam blok-blok yang menghuraikan tentang peristiwa derhakanya UMNO terhadap Raja Melayu. Rupanya UMNO adalah juara derhaka sebelum ini. Datuk Ghazali Jawi ayah kepada Tajul Rosli pernah derhaka kepada Sultan Idris. Muhamad Mohd Taib (mantan MB Selangor) pernah derhaka kepada Sultan Selangor. Tun Mahathir adalah insan yang mengajak seluruh UMNO derhaka kepada Raja-Raja Melayu melalui peristiwa (1983 dan 1993) iaitu krisis perlembagaan untuk mengurangkan imuniti Raja. Bila Mahathir buat derhaka dia ajak semua ahli UMNO untuk derhaka bersama-sama.

Melalui peristiwa sembah derhaka DS Nizar itu juga membuktikan ramai orang UMNO tak faham bahasa Istana. Bahasa istana dengan bahasa harian adalah berbeza. Itu waktu masih ramai orang faham Bahasa Melayu. Kalau BM dah pupus kerana PPSMI tentu lebih ramai orang tak faham bahasa Istana. Penjelasan oleh mereka yang mahir tentang Sejarah Melayu juga menceritakan bahawa Tun Perak pernah membuat sembah derhaka ketika peristiwa Hang Tuah disembunyikan oleh Tun Perak di satu tempat apabila Sultan memerintahkan agar Hang Tuah dihukum bunuh. Ada rupanya sembah derhaka. Siapa cerdi, DS Nizar atau Datok Zambry?  Akhirnya UMNO menyerlahkan keadaan yang tidak cerdik pada batang tubuhnya. Sekian TK

2 Komen leave one →
 1. April 12, 2009 4:29 pm

  Pandangan sdr cukup bermakna. Mungkin analisis daripada pengalaman sendiri atau pemerhatian, sadara lebih mengetahuinya.

  Kena buka pintu : satu singkatan membawa makna yang besar. Golongan aristorat dalam kepimpinan UMNO tidak merasai keperitan pintu ditutup. Berbeza dengan KJ yang mula pintu ditutup untuknya.

  Pastinya KJ yang akan membuka pintu kepada ramai golongan muda yang cerdik pandai… kita sama-sama perhatikan, ianya akan berlaku. Tidak boleh lewat……

 2. GPI SKSV permalink
  April 12, 2009 6:10 pm

  Emm.. cikgu azlan pun ada di sini..
  Ayat-ayat kalian memang mengandungi erti mendalam..

  Bukalah.. bukalah pintu hati…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: