Lompat ke isi kandungan

Bila umur meningkat

September 24, 2012

Assalam mu alaikum wr wbt

Sengaja nak tulis pengalaman ini. Tahun lepas semasa kami sedang berura-ura hendak mengadakan Maahad Tahfiz di Kampung kami, seorang sahabat memberikan hujah yang agak berkesan ke atas pemikiran. Sahabat ini bertanya kapada kami yang hadir. “Apa bekalan yang kita nak bawa bila mati nanti?”

Terkedu aku memikirkan soalan itu, dah pencen dah dekat 60 tahun umur,  ye.. apa bekalan yang ada sekiranya dipanggil pulang oleh Allah SWT ketika ini.

Kemudian dia tambah lagi “umur kita dah hampir 60 tahun, kalau ada lagi baki umur agaknya sepuluh tahun lagi, itu pun kalau sampai, kalau tidak mungkin lebih awal.”

“Jadi apa yang kita boleh bawa? Oleh itu saham kita boleh meningkat kalau kita seikhlasnya membina Maahad Tahfiz, beri peluang anak-anak muda menjadi hafiz Al Quran. Kalau berjaya kita dapat saham akhirat berganda-ganda.

Dengan itu terpahat difikiran untuk meneruskan usaha mendirikan Maahad Tahfiz di Kampung Relong. Semoga kami dapat terus cekal dan istiqamah berusaha sehingga terdirinya Maahad Tahfiz Al Quran wa  al tarbiyah al diniyah.

Sekian TK

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: