Lompat ke isi kandungan

Panduan untuk Mengundi

Februari 18, 2013

Assalam mu alaikum wr wbt.

Saya kutip satu pendapat yang baharu dihantar oleh penuntut Malaysia yang sedang belajar di Al Azhar (Mesir). Pendapat ini dikeluarkan sebagai respon kepada soalan seorang pelajar di sana. Sekaligus pendapat Ulama’ Al Azhar ini menjawab apa yang dikeluarkan oleh “Abdullah Saamah” dari Pondok Geting, Tumpat.

Dalam kelas bersama Fadhilatus Syaikh Prof Dr Ra’fat Uthman Hafizahullah di Darul Ifta’ sebentar tadi saya bertanya soalan. (Fadhilatus Syaikh merupakan salah seorang Anggota Hai’ah Kibar Ulamak Al-Azhar As-Syarif, Dekan Kuliah Syariah Wal Qanun Al-Azhar As-Syarif sebelum ini.) Beliau disebut oleh Fadhilatus Syaikh Ali Jum’ah Hafizahullah sebagai salah seorang Ahli Ilmu yang Besar di Mesir dan Seorang Faqih Muhaqqiq Mudaqqiq) :

“Sekiranya ada dua calon yang bertanding Kerusi Parlimen, Seorangnya Muslim tetapi mempunyai rekod pentadbiran yang buruk dan penyelewengan dan seorang lagi pula adalah calon Bukan Muslim tetapi rekod pentadbiran dan pengurusannya baik dan telus. Bolehkah saya memberikan Undi kepada Calon Bukan Muslim tersebut?”

Fadhilatus Syaikh Hafizahullah menjawab :

“Ya. Boleh!!! Takkanlah kita ingin memberikan amanah kepada mereka yang akan merosakkan dan tidak membawa maslahah kepada negara?

Sekiranya Bukan Muslim tersebut mampu melaksanakan tugas dengan baik membawa kebaikan buat negara dan Calon Muslim pula sebaliknya, kita perlu memberikan undi kepada yang boleh membawa kebaikan buat negara.

Sekiranya awak ada harta dan tanah yang ingin diuruskan, dan ada dua calon yang meminta untuk menguruskannya, seorangnya Muslim tetapi tidak pandai mengurus dan seorang lagi Bukan Muslim tetapi mampu mengurus, pastilah tugas tersebut perlu diberi kepada Bukan Muslim yang mampu mengurus.”

Saya bertanya lagi :

“Ada yang berhujah dengan Ayat Al-Qur’an yang melarang Golongan Mukmin mengambil ‘Wali’ selain dari Mukmin.?”

Fadhilatus Syaikh menjawab :

“Ahli Parlimen bukanlah ‘Wali Amri’.  Ahli Parlimen mempunyai tugas yang kita semua maklum di Dewan Rakyat contohnya membincang dan memberi pandangan ketika penggubalan undang-undang (dan membincangkan belanjawan negara dll). 

Ahli Parlimen bukanlah ‘Wali’ sebagaimana yang dinyatakan oleh Ayat tersebut” 

Begitulah lebih kurang perbicangan dan jawapan oleh Fadhilatus Syaikh Hafizahullah.

Tujuan saya berkongsi perbincangan ini bukanlah untuk fokus kepada isi jawapan beliau.

Tujuan utama saya adalah untuk menunjukkan perbezaan yang sangat ketara apabila ‘Ahli Ilmu dan Faqih’ berbicara soal hukum hakam berbanding ‘Mereka yang tidak berkeahlian’ yang cuma bercakap atas dasar semangat dan sentimen.

Berhati-hatilah wahai sahabat-sahabat sekalian dalam berbicara Soal Hukum Hakam dan bercakap dengan Ayat-Ayat Allah.
Ianya adalah Amanah.
Amanah itu perlu kepada ‘Quwwah’.
‘Quwwah’ dalam berbicara soal hukum hakam adalah ‘Lengkapnya diri dengan Ilmu-Ilmu yang disyaratkan oleh Para Ulamak Ummah untuk melayakkan seseorang berbicara soal hukum hakam’.

Semoga Allah melimpahkan RahmatNya yang berpanjangan buat Para Ulamak Al-Azhar As-Syarif dan Semua Ulamak Ummah yang Benar dan Mukhlisin.yang telah mengajar dan mendidik kami erti Amanah dan Beradab dengan Ilmu.

Itulah jawapan dari seorang yang berilmu, yang memberi jawapan berdasarkan kebenaran. Fikir-fikirkanlah ….. jangan ikut membabi buta sahaja.

Sekian TK.

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: