Lompat ke isi kandungan

Mencari Guru

Mei 15, 2014

Assalam mualaikum wr wbt,

Dalam kiriman ini, saya ingin berbicara tentang pengalaman kami untuk mencari guru yang hafal al Quran. Sesebuah sekolah tidak akan dinamakan sekolah jika syarat ini tidak dipenuhi: Pertama mesti ada murid. Kedua mesti ada guru dan Ketiga mesti ada tempat (bagi yang nombor tiga ini, mungkin tidak perlu jika persekolahan alam siber dilaksanakan.

Oleh kerana kami membuat Maahad Tahfiz (Sekolah Tahfiz), sudah tentulah kami memerlukan guru yang hafaz al Quran untuk mengajar murid-murid kami.

Bagi saya, mencari guru yang hafaz al Quran merupakan keutamaan dalam sistem persekolahan kami. Oleh kerana kami akan memulakan Program Tahfiz Separuh Masa yang akan dibuat di Masjid Relong bermula awal 2012, kami meminta jasa baik sahabat kami Drs Haji Wan Aminuddin Wan Abd Hamid untuk mencari di Kuala Lumpur. Alhamdulillah, beliau dapat seorang guru hafiz. Ustaz itu dibawa ke Maahad (ketika pembelajarannya dibuat di Masjid – sementara bangunan asrama belum siap). Kemudian selepas beberapa bulan Ustaz itu berhenti. Katanya dia nak berkhidmat sebagai Imam Masjid di Selangor. Kami dapat ganti dari Indonesia (Kediri – Jawa), tetapi dia enggak bisa dalam semua hal, akhirnya VISA ditamatkan dan dia dihantar pulang ke Indonesia.

Buat sementara waktu khidmat anak tempatan diguna. Ustaz Abd Halim Md Isa dan Muhammad Ilman Yusof menjadi guru sementara sebelum Ustaz Naqiuddin Al Hafiz (pelatih IPG TAA) memberi khidmat sehingga akhir tahun 2012. Terlaksanalah program Separuh Masa. Pembelajaran pada waktu petang Isnin, Selasa, Khamis dan Jummat dari 2.30 petang hingga 5.00 petang.

Bangunan asrama akhirnya dapat dibina setelah tapak yang sesuai ditemuai dan tuan tanah bersetuju. Maka terbinalah bangunan asrama dua tingkat bersebelahan Surau Bukit Berangan (Tapak yang menjadi pencetus pendidikan formal di Relong). Awal 2013 asrama dapat digunakan. Program Tahfiz Sepenuh Masa akan dilaksana. Maka usaha mencari guru dibuat sebelum 2013 datang. Haji Zahari dan Abd Hamed pergi ke Maahad Tahfiz Sungai Badak, Jerantut, kalau ada yang dah hafiz dapat menolong – Tiada. Kemudian kami ke Sungai Salan, Jumpa Maulana Jauhari. Akhirnya dapat seorang dari Yaman. Tapi tak tahan lama. Bersama-sama Hafiz dari Yaman ini kami ambil juga anak tempatan, Ustaz Fairuz tetapi selepas tiga bulan dia dapat kerja tetap. Sebenarnya program Separuh Masa masih berjalan di Surau Bukit Berangan yang diajar oleh Ustaz Mohd Noor, Ustazah Zaleha Ismail bersama-sama Ustaz Ihsan Idris mengikut jadual tahun lepas.

Kami dapat guru, dari Batu Embun Jerantut, Berkhidmatlah dia dari April 2013 hingga kini. Bila murid bertambah, kami perlu guru ditambah. Semasa pelajar di Mesir di evakuasi tahun 2013 dahulu kami mendapat seorang guru dari Maahad Subro Mesir, Ustaz Shafik, tetapi akhir tahun dia balik ke Mesir menyambung pengajian.

Awal tahun 2014, murid bertambah kerana ada penggambilan baru!! Kami cari guru. Tanpa diduga Ustaz dari Kuala Lumpur datang untuk berkhidmat bermula Februari 2014 tetapi akhir April Menarik diri. Walau bagaimana pun seorang rakan beliau dari Thailand, Ustaz Radzi datang berkhidmat awal Mac 2014. Kini kami ada dua orang guru. Cukup dahulu buat sementara kerana murid ada 14 orang. Walau pun begitu kami masih mahu menambah seorang lagi guru Hafiz… Sekian kiriman ini TK

2 Komen leave one →
 1. Muhammad kalimullah permalink
  Jun 20, 2016 3:14 pm

  Assalamu’alaikum…
  Masih ade ke peluang lagi untuk berkhidmat mengajar kt madrasah nye ..ustaz tk

 2. fara permalink
  Julai 28, 2016 10:24 pm

  madrasah kami juga sdng mncari guru tahfiz? ada calon tahfiz yg berminat?madrasah kami di segamat, johor. agak sukar bagi kami untuk mncari guru tahfiz ini. jk berminat, bolh hubungi ust awis 0177974221 atau fara 0137817022

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: