Lompat ke isi kandungan

Selamat Hari Guru 2014

Mei 16, 2014

Assalam mualaikum wr wbt.

Jom ajak anak-anak kita untuk menghargai GURU-GURU mereka.

Alhamdulillah, Insya Allah, hari ini adalah hari kita bersama-sama menghargai para pendidik seluruh negara iaitu pada 16 mei 2014. Saya suka mengingatkan tema sambutan Hari Guru 2014 ialah “GURU : PENCETUS KREATIVITI, PENJANA INOVASI”

Saya sangat teruja untuk mencanangkan kepada seluruh ibu bapa mengapa WAJAR kita menghargai guru. Sedar atau tidak ada beberapa perkara yang kita sebagai ibu bapa terlepas pandang tentang kehebatan seorang guru ketika bersama dengan anak-anak kita. Suara hati ini sekadar sekelumit perkongsian pengalaman sebagai guru serta mengendalikan program motivasi keibubapaan dan pelajar.

1. Guru mengabdikan masa yang lebih lama bersama-sama anak kita kurang lebih lebih 7 hingga 10 jam sehari berbanding masa kita dengan anak-anak mereka sendiri malahan kita sendiri pun hanya meluangkan masa antara 30min hingga 3 jam sehari bersama-sama anak kita.

2. Guru tidak akan berhenti mengajar dan memandang anak-anak kita dengan penuh pengharapan walaupun mereka tahu di depan mereka ada pelajar yang pernah melawan mereka, menipu, tidak menyiapkan tugasan dan lebih-lebi lagi pelajar yang pernah menentang mereka dengan kekerasan. Bagaimana kita? Cukuplah sekali kita ditipu dan terus tidak mempercayai orang yang suka menipu. Kan berbeza dengan naluri seorang guru.

3. Saya pernah melaksanakan satu program SMART solat selama 10 siri sepanjang tahun bersama pelajar sesi petang yang mana pada siri akhir saya meminta semua pelajar lelaki memeluk saya seperti mereka memeluk ayah sendiri dan pelajar perempuan memeluk guru perempuan seperti ibu mereka sendiri. Wallahi ikhwah sekelian, hampir semuanya menangis ketika memeluk guru kerana sebenarnya mereka telah lama tidak mendapat pelukan kasih sayang daripada seorang ayah dan ibu. Saya berfikiran perlu kita sebagai ibu bapa memberi pelukan yang luar biasa kepada anak-anak setiap hari seolah-olah itulah pelukan dan ciuman kita yang terakhir.

Yang ingin saya tegaskan, ada waktunya guru telah membantu ibu bapa berperanan seperti kita malahan lebih lagi daripada kita ketika mana kita mungkin “leka dan alpa” tentang keperluan kasih sayang anak-anak yang semakin memuncak apabila mereka meningkat dewasa. Malahan Allah turut menyebut tentang kemuliaan guru. Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah : 129, yang bermaksud. “Tuhan kami telah membangkitkan kepada kami seorang Rasul dari kalangan kami, menyampaikan kepada kami ayat-ayat MU dan mengajarkan kami Kitab dan hikmah serta menyucikan jiwa kami. sesungguhnya Engkaulah Tuhan Yang Maha Agong dan Maha Bijaksana”.

Rupa-rupanya daripada ayat ini Allah SWT meletakkan kedudukan guru sangat mulia di dalam Islam sehingga dirakamkan di dalam Al Quran kerana Nabi SAW juga seorang guru.
Sedikit ingatan buat sahabat seperguruan, berdasarkan ayat di atas, Allah SWT mengingatkan kita TIGA amanah sebagai seorang guru agar pengurusan kerja kita selari dengan matlamat yang disebut sebagai Management by Objective (MBO).

1. Memberi kefahaman kepada anak-anak didik kita tentang ilmu Al Quran.
2. Menyampaikan ilmu dengan hikmah dan bijaksana.
3. Berusaha memastikan pengajaran guru mampu membersihkan jiwa anak-anak didik kita daripada syirik, munafiq, dosa dan maksiat serta kembali bertuhankan Allah SWT yang satu secara sempurna.

Berbalik kepada peranan ibu bapa bersama-sama dengan anak untuk menghargai guru pada hari ini. Bukanlah satu kewajipan untuk memberi hadiah atau pun kad kepada guru, namun didiklah anak sekurang-kurangnya ucapkan terima kasih. Ajar anak ketika ucapkan selamat hari guru, berikan kata-kata peransang kepada guru. Contohnya “cikgu, saya doakan cikgu bahagia dunia akhirat” ataupun “cikgu, saya sayang cikgu”. Mungkin juga boleh disebut “cikgu, terima kasih bimbing saya untuk masuk ke dalam syurga.”

Ikutlah apa-apa perkataan sekalipun asalkan menghargai guru dan mampu anak-anak kita ucapkan. Mungkin juga kad hari guru sebagai wakil suara hati ibu bapa yang tidak mampu disampaikan dengan kata-kata.
Percayalah, kata-kata apresiasi ini mampu meleraikan segala keletihan, penat jerih para guru yang mengajar anak-anak kita bertahun-tahun, memberi ketenangan jiwa yang penuh dengan gundah gulana malahan mampu melengkapkan dan memberi kepuasan hati seorang guru apabila dituturkan dengan penuh keikhlasan.

Buat para penyampai ilmu, duduk di mana pun posisi kita, mungkin sebagai pendakwah di surau, masjid, pensyarah kolej dan universiti, ustaz atau ustazah, mengajar Al Quran di rumah atau ibu bapa yang mendidik anaknya, sedarilah kita semua bernaung di bawah beberapa nama yang sentiasa di sebut oleh anak-anak didik kita sebagai GURU, CIKGU, MUALLIM, MURABBI, MUADDIB atau MURSYID asalkan tugasan kita menyampai serta mendidik manusia cinta kepada Allah SWT.

Saya petik satu kata hikmah buat para guru…
“Sekeras mana pun hati anak-anak didik kita, percayalah akan ada satu tangan yang akan menarik kita masuk ke dalam syurga”

Berbahagialah menjadi seorang guru.
Buat semua, setiap hari merupakan hari untuk menghargai guru.
SELAMAT HARI GURU 2014

Sekian TK.

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: