Lompat ke isi kandungan

Bertatih Dijalan Dakwah 8

Oktober 21, 2014

Semasa saya masih belajar ditahun akhir Diploma Sains dengan Pendidikan di UPM, saya diundang oleh Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Singapura (PMIUS) untuk memberi ceramah dalam kursus Dakwah yang mereka anjurkan. Sebelum mereka melaksanakan kursus Dakwah di Singapura, lima orang pemimpin PMIUS telah diundang untuk menghadiri Kursus Dakwah anjuran Persatuan Mahasiswa Islam UPM. Lima orang pemimpin PMIUS yang hadir  itu adalah tiga lelaki dan dua perempuan.

Daripada pengalaman mereka menghadiri kursus dakwah anjuran PMIUPM di Serdang selama seminggu dan dari interaksi waktu kursus, mereka memilih tiga orang pemimpin PMIUPM untuk memberi sumbangan dalam melaksanakan kursus Dakwah anjuran mereka. Saya diundang untuk menyampaikan dua ceramah dan juga membantu mengelola pelaksanaan kursus.

Sebelum kami dibawa ke tempat kursus, kami bermasyuarat dahulu di kampus US di Bukit Timah, Singapura. Mesyuarat itu bertujuan untuk menyelaraskan program yang dianjurkan. Apa yang memeranjatkan saya ialah ceramah seboleh-bolehnya disampaikan dalam Bahasa Inggeris. Alhamdulillah, saya boleh berbahasa Inggeris tetapi banyak istilah yang berkaitan dengan Islam dalam BI saya tidak mahir menggunakannya.

Setelah selesai membuat persiapan, kami bergerak ke tempat kursus iaitu di sebuah masjid kampung di Timpanis (agaknya masjid itu sudah tiada masa kini). Ketika majlis suai kenal dijalankan saya dapati ada beberapa peserta yang tidak fasih berbahasa Melayu (Keturunan kacukan, India muslim), Ini bererti ceramah perlu disampaikan dalam BI dan campur-campur dengan BM.

Ceramah saya yang pertama berkaitan dengan kepentingan Solat dalam Islam. Penekanan kepada Rukun solat yang 13 itu. Tiada masalah dalam penyampian dan praktikal. Ada soalan berkaitan dengan pakaian ketika solat oleh peserta lelaki (saya jawab) dan soalan dari peserta perempuan dijawab oleh fasilitator perempuan yang datang bersama saya dari UPM.

Ceramah saya yang kedua adalah berkaitan dengan keistimewaan al Quran dalam memandu kehidupan manusia. Saya selalu menekankan bahawa al Quran adalah panduan yang ditanzilkan oleh Allah SWT untuk diikuti pengajarannya oleh manusia. Manakala Rasulullah SAW pula berperanan menterjemahkan al Quran kepada perlakuan dalam semua hal kehidupan manusia.

Semasa waktu soal jawab, seorang peserta perempuan, pelajar tahun tiga bidang undang-undang bertanyakan tentang peratuaran yang dinyatakan oleh al Quran berkaitan berhutang. Waktu itu saya sangat gelabah, takut tak berjumpa jawapan yang sesuai. Dalam pencarian ayat al Quran yang menjelaskan peraturan Islam berkaitan berhutang itu, saya secara tak sengaja terbuka selambaran al Quran terjemahan kepada ayat 282 Surah al Baqarah. Ayat yang terpanjang dalam al Quran (satu mukasurat – ikut Rasam Othmani). Ketika itu saya merasakan bahawa Allah SWT membantu saya menemukan ayat itu. Saya hanya perlu menyebut nombor ayat dan surah mana. Setelah peserta itu membaca terjemahan ayat itu, dia sangat berpuas hati bahawa persoalan yang berlegar dalam mindanya sudah terjawab.

Peristiwa itu membina satu keyakinan dalam diri saya, bahawa kalau kita ikhlas dalam sesuatu perkara Allah SWT, akan datang membantu kita dengan segera. Selain saya bersedia untuk berceramah berkaitan Islam dalam Bahasa Inggeris, saya juga dapat keyakinan, bahawa dalam melkasnakan dakwah kalau kita ikhlas dan yakin dengan pertolongan Allah SWT, pasti Allah akan membantu kita. Sekian TK. 

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: