Lompat ke isi kandungan

Sorotan Tentang Kampung Al Quran

Disember 27, 2014

Berikut adalah beberapa pendapat tentang Kampung Al Quran. Pendapat ini dipetik daripada tulisan yang dikumpul semasa idea Kampung Al Quran dikemukakan kepada mereka.

Bagi mereka Kampung Al Quran adalah sebuah kampung di mana;
1. Seluruh penduduknya boleh membaca Al Quran dengan betul dari segi makhraj huruf dan hukum tajwidnya.
2. Setiap keluarga berusaha untuk mempastikan ahli keluarganya boleh membaca dan memahami Al Quran. Oleh itu tiada sesiapa di dalam kampung ini yang buta Al Quran.
3. Penduduk kampung umumnya boleh memahami isi kandungan Al Quran dan selalu dibaca didalam solat fardhu. [Oleh kerana Bahasa Arab bukan bahasa pertuturan kita seharian maka untuk memahami kandungan Al Quran, setiap rumah perlu mempunyai sekurang-kurangnya terjemahan Al Quran]
4. Program pengisian ilmu berkaitan Al Quran sentiasa dijalankan dan disertai oleh sebahagian besar penduduk kampung ini dan mereka menjadikan Al Quran sebagai sumber rujukan untuk menjalani kehidupan mereka.
5. Daripada aktiviti pengisian ilmu itu lahirlah masyarakat yang berakhlak dengan akhlak Al Quran. Gaya hidup penduduk kampung selari dengan apa yang saran atau diajar oleh Al Quran.

Mengikut pendapat yang dicatit di atas boleh disimpulkan bahawa Kampung Al Quran adalah sebuah kampung di mana seluruh penduduknya pandai membaca Al Quran dengan betul, memahami kandungan Al Quran serta mengamalkan dalam kehidupan seharian mereka. Al Quran yang difahami dijadikan rujukan dalam setiap langkah kehidupan di dunia sehingga mertabat mereka diangkat oleh Allah SWT.

Daripada Omar Bin Al Khattab r.a., Bahawa Nabi Muhammad S.A.W. bersabda: “Sesungguhnya Allah mengangkat martabat beberapa golongan dan merendahkan martabat yang lain dengan sebab Al Quran”. (Hadis Riwayat Muslim)

Mengambil pengajaran daripada hadis ini, kita mengharapkan agar seluruh penduduk kampung ini diangkat martabatnya disisi Allah SWT akibat daripada mempelajari, memahami, mengajarkan dan mengamalkan ajaran Al Quran. Sekiranya ada yang enggan mempelajari Al Quran ditakuti nanti Allah SWT akan merendahkan martabatnya di sisi Allah SWT.

Semoga dengan semaraknya aktiviti belajar dan mengajar Al Quran, ramai penduduknya yang mampu menjadi Qari, ada pula yang menjadi penghafaz Al Quran (Hafiz dan Hafizah) dan terdapat dikalangan penduduk kampung yang mampu menjadi mufassir, maka hasrat dan cita-cita menjadikan kampung ini kampung Al Quran akan terzahir dan menjadi realiti.

Perlu diingatkan bahawa untuk membina masyarakat kampung ini menjadi masyarakat yang membaca, memahami dan menghayati Al Quran bukanlah semudah saya menulis makalah ini. Ada pepatah Cina menyebut bahawa “Andai inginkan kebahagiaan setahun, semailah benih; andai ingin kebahagiaan sepuluh tahun, tanamlah pokok; dan andai inginkan kebahagiaan seratus tahun didiklah manusia.”

Kita ingin mengwujudkan kebahagiaan yang berpanjangan di kalangan penduduk kampung ini. Oleh itu kita perlu mendidik anak-anak kampung kita agar apabila mereka dewasa nanti mereka menjadi manusia yang tergolong dikalangan insan yang menjadi Qari, Hafiz atau Mufassir. Ketika itu sesiapa yang ingin belajar perkara yang berkait dengan Al Quran boleh datang ke kampung kita dengan memilih mana-mana rumah. Setiap rumah di kampung ini mempunyai insan-insan yang mahir dalam apa-apa bidang yang berkait dengan Al Quran.

Rasulullah S.A.W. bersabda maksudnya: “Sesiapa membaca al Quran dan beramal dengan apa yang terkandung dalamnya maka kedua dua ibu bapanya akan dipakaikan mahkota pada hari kiamat yang sinaran mahkota itu akan melebihi daripada cahaya matahari, sungguhpun matahari itu berada di dalam rumah-rumah kamu di dunia ini”. (Hadis Riwayat Ahmad dan Abu Daud)

Mengambil pengajaran dari hadis ini, ibubapa masa ini perlulah berusaha memujuk dan memupuk anak-anak mereka agar mahu belajar Al Quran. Setelah belajar perlu pula beramal dengan apa yang terkandung dalam Al Quran. Sekiranya ini berlaku bukan sahaja si anak akan mendapat manfaat tetapi lebih-lebih lagi ibubapanya akan beroleh keuntungan pada hari kiamat nanti.

Perlu diingat apabila kiamat berlaku, matahari sudah musnah, tiada cahaya yang menerangi persekitaran kita ketika itu. Oleh hal demikian ibubapa yang dipakai mahkota akibat anaknya mengamalkan Al Quran akan mempunyai penyuluh ketika orang lain berada dalam gelap gelita. Wahai saudara sekelian marilah kita membuat persediaan bermula hari ini dengan menggalakkan anak-anak belajar Al Quran, membaca Al Quran serta mengamalkan ajaran Al Quran.

Allah SWT juga memberi jaminan ganjaran kepada ahli keluarga bagi Hafiz al Quran sebagaimana Rasulullah SAW sendiri pernah menyatakan bahawa ibu bapa bagi penghafaz Al Quran akan dimuliakan di akhirat termasuk sepuluh orang ahli keluarga yang turut menumpang syafaat memasuki syurga.

Sabda Rasulullah lagi, maksudnya : “Barangsiapa membaca Al Quran dan mengamalkannya, menghalalkannya yang halal dan mengharamkan yang haram maka Allah SWT memasukkannya ke dalam syurga dan dia boleh memberi syafaat 10 orang keluarganya yang sudah pasti masuk neraka.” (Hadis Riwayat Tarmizi)

Semoga kita semua mendapat pengajaran dan kelebihan dalam menjadikan tempat tinggal kita, kampung kita sebagai Kampung Al Quran. Wallah wa’lam.

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: