Lompat ke isi kandungan

PERANG SALIB ABAD KE-20?

April 24, 2015

Kiriman ini saya ambil dari fb seorang rakan. Perbincangannya menarik untuk difikirkan. Kalau anda orang Islam fahamilah apa yang ditulis..

Mereka mengisytiharkannya sebagai perang salib sedang pihak lawan tidak menyedarinya, maka jadilah perang itu dari sebelah pihak sahaja dan lihatlah kesannya ke atas umat Islam di mana-mana saja di dunia ini kini.

1. (You dare to call yourself a muslim) Tergamak kamu memanggil diri kamu muslim tetapi kamu gagal melaksanakan amanah yang Allah berikan. Apa ada pada semangat kemelayuan jika kita gagal memertabatkan Islam dahulu dari segalanya. Hanya setelah memertabatkan Islam maka lahirlah satu bangsa yang dirahmati Allah. Agenda menegakkan Islam adalah agenda Allah.

2. Penjajahan adalah agenda Barat (kristian) selepas mereka tewas kepada tentera Sallehuddin al-Ayubi dalam perang salib terakhir. Seorang Penjajah pernah berkata “The colonialist were modern crusaders – Christian warriors goin out of ther way to uproot Islam”. – Penjajah adalah tentera salib modern – pahlawan kristian yang keluar untuk menumbangkan Islam. Bezanya tentera kristian kali ini tidak lagi dengan tentera berkuda menghunus pedang, tapi mereka datang dengan mubaligh, membuka sekolah mubaligh, memperkenalkan sistem ekonomi kapitalis, sistem pendidikan, perundangan dan pentadbir yang hingga sekarang masih diamalkan. Apabila kita dijajah kemudian kita diberi kemerdekaan tapi kita masih mengamalkan sistem yang mereka tinggalkan, maka itu bermakna kita telah berada dalam perang salib abad ke-20.

3. Penjajahan sebelum abad ke-20 tidak memberi kesan besar kepada agama Islam yang telah bertapak kukuh sejak abad ke-12, malah ada bukti Islam telah bertapak lebih awal dari itu. Penduduk Islam di seluruh Alam Melayu masih tebal anutan Islamnya. Pemerintah yang warak, berdamping dengan ulamak dan menjadikan ulama sebagai penasihat. Undang-undang syariah dilaksanakan di semua negeri Alam Melayu. Jangan lupa dengan Hukum Kanun Melaka, Pahang, Acheh, Johor, Terengganu dan lain-lain yang semuanya hari tersimpan dimuzium. Hukum Hudud yang kita perjuangkan hari ini adalah untuk mengembalikan kegemilangan Alam Melayu sebelum kita tewas perang salib abad 20 ini. Selain kita patut malu dengan Allah malulah kepada nenek moyang kita yang telah mengamalkan undang syariah dulu.

4. Tahun 1824 sangat signifikan dalam era penjajahan. Perjanjian Pangkor ini adalah permulaan secara rasmi negeri-negeri Melayu disekularkan. Kuasa Sultan dihadkan kepada hal agama dan adat resam sahaja. Pemisahan kuasa ini menjadikan Islam terpinggir dari pentadbiran negeri. Ini ada satu formaliti sahaja kerana British telah memperkenalkan sistem perundangan mereka sejak 1937 lagi. Undang-undang syariah tercabar pertama kalinya apabila mahkamah sivil membatalkan keputusan mahkamah syariah dalam satu kes pertikaian keluarga. Apakah ini tidak cukup membuka mata pemerintah apabila mereka menerima cadangan perlembagaan yang dicadangkan Suruhanjaya Reid?

5. Reid menerima cadanagan dari anggota suruhanjaya iaitu Hakim Abd Hamid dari Pakistan mengenai agama Islam dalam perlembagaan Malaya. “Islam sebagai agama persekutuan” tetapi nyata itu tidak bermakna hilang taraf sekularnya. Tiada siapa yang faham pada ketika itu, tetapi apabila Hukum Hudud hendak dilaksanakan baharu jelas bahawa perlembagaan Malaysia tidak memihak kepada Islam, malah kes Mahkamah Rayuan mengisytihar keputusan mahkamah syariah Negeri Sembilan mengenai lelaki memakai pakaian perempuan, maka benarlah apa yang dikatan Reid itu. Selepas Perlembagaan Tanah Melayu dipersetujui Reid berkata lagi “Bahawasanya selepas ini tiada sebarang undang-undang, akta ataupun peraturan baharu yang boleh mengatasi segala undang-undang yang telah termaktub dalm perlembagaan negara baru Persekutuan Tanah Melayu merdeka lagi berdaulat”. Kes yang dinyata di atas telah membuktikan hukum yang dibuat oleh manusia telah mengatasi Hukum Allah. Kalau kita tidak sama berjuang menegakkan Hukum Allah SWT maka berdosalah kita.

6. Bill Persendirian mengenai hudud bukan lagi menguji Perlembagaan, tetapi menguji semua orang Islam. Apakah kita relakan hukum manusia mengatasi Hukum Allah??? Inilah perjuangan orang Islam..Allah beri kita kesempatan untuk membetulkannya…maka betulkanlah!

Haji Sobirin Haji Duli
Kuala Lipis.
No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: