Lompat ke isi kandungan

Menjejak Rakan 4

September 23, 2020

Usaha untuk mengesan rakan-rakan sepengajian Dip Sc Pendidikan 74-77 dibuat berdasarkan ingatan mereka yang sudah didalam kumpulan wasap. Cetusan pencarian berdasarkan gambar foto lama yang ada dalam simpanan masing masing. Gambar-gambar sangat membantu mengesan rakan rakan terutama gambar aktiviti permainan, jamuan, kumpulan perbincangan serta kumpulan praktikum semasa tahun dua dan tiga pengajian. Gambar-gambar itu dikirim ke dalam wasap dan ditonton oleh semua ahli agar ahli memberi respon.

Sumber kedua ialah senarai dan alamat rakan rakan yang menghadiri jamuan akhir tahun 77 sebelum pergi praktikum mengajar terakhir (tahun 3). Juga dari senarai para graduan Dip Sc Ed tahun 77. Kedua-dua sumber ini adalah disumbang oleh saudara Muhammad Suhaimy bin Hj Mohamad Sidek yang membuat salinan foto dan dikirimkan ke dalam wasap.

Kini ahli yang terkumpul sudah 107 orang. Perbincang, mengenang kembali zaman belajar dan hal-hal yang berkait dengan keluarga, pengalaman pahit manis dalam perkhidmatan serta keadaan kesihatan semasa sentiasa menjadi bahan perbincangan dalam kumpulan wasap ini. Ada dua orang rakan yang sedang mendapat rawatan iaitu sdra Kaswan Kasri di PPUM dan sdra Leman Hassan di Pusat Rawatan Swasta di Kuching.

Nampaknya rakan-rakan perlu mengambil masa lagi untuk mengenali antara satu dengan lain. Ada yang dah lupa bagaimana rupa wajah rakan. Perlu juga kepada gambar foto rakan masa muda dulu dan gambar foto terkini. Ada yang wajahnya banyak berubah tetapi ada juga yang masih tidak banyak berubah.

Tidak ketinggalan juga dibuat senarai sahabat-sahabat yang sudah mendahului kita semua. Dari tertubuhnya kumpulan wasap ini sekitar April 2018 hingga kini dua orang rakan ahli kumpulan wasap telah pergi mendahului kita. iaitu Sdra Sairan Othman dan sdra Azhar Hasan. Sementara itu lebih daripada 20 orang rakan telah pergi mendahului kita semua.

Dapat juga dikesan beberapa rakan sekelas bertemu jodoh semasa belajar dan selepas bergraduat antaranya Pasangan Hj Muhammad Draman dan Hjh Shahilah Salleh, Pasangan Muhammad Suhaimy Sidek dan Johara Nawawi, Pasangan Zohedi Tau dan Ainun Safariah, pasangan Allahyarham Ablah Hamzah dan Wan Zainun, pasangan Allahyarham Ahmad Dahari dan Nurul Huda serta pasangan Yaakob Ali dan Rahimah Mohammad. Pasangan ini adalah sesama Dip Sc Ed 74-77. Ada juga pasangan lain antara Dip Sc Ed ini dengan seniors atau junior atau pasangan Dip Sc Ed ini dengan kursus lain di UPM ini.

Oleh itu kepelbagaian yang ada memeriahkan lagi bincang-bincang, borak borak orang tua. Disamping itu masa kini pertemuan-pertemuan sesama ahli secara kecilan sentiasa berlaku dan dirancang. Silaturrahim semakin rapat bagi yang boleh bergerak. Semoga keadaan mesra dan bahagia ini berterusan selagi berkemampuan sama ada di alam nyata atau alam maya melalui fB atau kumpulan wasap atau PM secara peribadi.

Sekian dahulu kiriman kali ini.

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: