Lompat ke isi kandungan

Bengkel Eksplorasi Terembe Tok Linggi

Jun 29, 2014

Assalam mualaikum wr wbt.

Selamat menjalani Puasa Ramadhan 1435 H, kepada semua pembaca blog ini.

Hari ini saya menjadi panel kepada bengkel di atas. Bengkel ini diadakan bertujuan untuk menyemarakan semangat generasi muda agar sentiasa berminat dan peka kepada salah satu bahan sejarah yang penting yang masih ada di Kampung Relong. Tok Linggi orang yang membuka Kampung Relong sekitar 1795 M dikatakan merupakan keturunan Raja. Mempunyai tujuh orang anak iaitu Ali, Imam Munah, Alas, Amat, Mamat, Timah dan Salleh. Ali dan Salleh tiada jurai keturunan dalam terembe itu. Oleh itu yang mempunyai jurai keturunan di Kampung Relong dan sekitarnya datang dari keturunan Imam Munah, Alas, Amat, Mamat dan Timah.

Kebanyakan jenerasi yang ada adalah pada peringkat keturunan yang ke Tujuh. Saya sendiri adalah keturunan ke Tujuh, walau pun begitu mereka yang baru lahir mungkin keturunan ke 12.

Terembe ini telah dimulakan oleh Imam Talib (Genarasi ke 4) Teremba  asal yang ditulis atas kulit kambing itu telah disalin dan dikemas kini dari masa ke masa.

Bengkel yang diadakan adalah untuk memasukkan maklumat baru agar terembe itu nanti menjadi pengikat silaturrahim dikalangan cucu cicik Tok Linggi.

Dulu selai dari dikemaskini oleh mereka yang pandai menulis (JAWI), terdapat juga mereka yang boleh mensurahkan secara lisan terembe itu. Generasi yang boleh mensurah secara lisan kini tingga seorang sahaja. Oleh itu perlu ada kaedah penyimpanan cara lain terutama menggynakan kemahiran Teknologi Maklumat. Bengkel hari ini cuba meneroka lebih jauh aspek ini.

Semoga akan ada generasi muda yang berminat kearah ini,

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: