Skip to content

Buah Kejijak

Ogos 1, 2014
Buah Kejijak yang diambil dari Kampong Berang

Buah Kejijak yang diambil dari Kampong Berang

Sedang dipijak

Sedang dipijak

Biji Kejijak setelah dibersihkan lulunya

Biji Kejijak setelah dibersihkan lulunya

Biji akan dipotong untuk mendapatkan isinya yang boleh dimakan

Biji akan dipotong untuk mendapatkan isinya yang boleh dimakan

Isi didalam biji itulah yang dimakan. Rasanya lemak seperti rasa isi kelapa

Isi didalam biji itulah yang dimakan. Rasanya lemak seperti rasa isi kelapa

 Siri gambar di atas menunjukkan buah Kejijak diproses mengeluarkan biji di dalamnya. Pokok Kejijak ini bersaiz besar dua pemelok atau lebih dan pokok berdahan rendang. Daun hijau sebesar tapak tangan. Buahnya seperti yang ditunjukkan pada gambar pertama. Untuk mendapatkan buahnya, kita perlu menunggu gugur. Mungkin kulit diluar sudah busuk tetapi isi di dalamnya masih boleh diguna atau dimakan.

Biji perlu dibersihkan daripada lulu yang berlendir dan mempunyai bau seakan-akan bau bacang. Ada orang yang pandai memproses lulunya untuk mengeluarkan minyak, tetapi masa kini orang yang pandai dalam bidang ini mungkin sudah tiada. Biji yang dibersih boleh dipotong untuk mendapatkan isinya atau biji itu boleh direbus sebelum isi putuh dikeluarkan.

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: