Lompat ke isi kandungan

Kemahiran Belajar

Januari 7, 2008

Persekolahan sessi 2008 sudah berlangsung 3 hari.  Belum semua kelas dapat saya masuk sebab tingkatan 4 masih orientasi, belum pilih mata pelajaran, belum pilih kelas lagi dan belum belajar lagi. Tingkatan 5 dah mula bincang kaedah hendak belajar. Yang pasti murid-murid mesti mahir kemahiran belajar. Kalau tidak mereka akan jadi penunggu sahaja. Tunggu apa yang guru nak bagi. Guru tak banyak songe, kerja utama mengajar. Tapi disamping mengajar guru dibebankan dengan tugas-tugas yang bukan tugas mereka. Ada masanya terpaksa layan keperluan orang lain.

Contoh jelas adalah dalam cuti sekolah bulan Disember dulu. Datang satu agensi kerajaan nak buat program di sekolah, nak pinjam dewan besar. Pinjamlah apabila diberi kebenaran dan kena bayar ikut peraturan RM50.00 satu jam. Tiba-tiba minta guru sediakan hiasan dewan, minta guru jadi juruacara dan berbagai-bagai lagi. Agensi kerajaan itu tak faham agaknya. Kalau pakai khidmat orang lain kenalah bayar bukan free sahaja.

Awal tahun ini guru-guru sibuk beri latihan kemahiran belajar pada murid-muridnya. Antaranya, note making dan note taking, pengurusan masa, how to form group discussion and also some examination skills.  Setelah diberi terpulang kepada murid sendiri nak guna atau tidak. Jika nak berjaya gunalah kalau tak guna payahlah hendak berjaya.

Ramai murid ingin berjaya tapi malas berusaha, yang bulat tidak datang bergolek dan yang pipih tidak datang melayang, mesti berusaha. Tidak boleh minta orang lain buatkan. Kalau nak minta pertolongan dari orang lain bertanyalah. Sebab bertanya itu adalah satu kaedah belajar.  Learning is through questioning. Kalau bertanya dengan ikhlas untuk belajar boleh dapat pahala. Tapi berapa ramai murid datang bertanya atau berapa orang murid bertanya semasa guru mengajar. Budaya bertanya sangat kurang dikalangan murid-murid kita tak kiralah di bandar ke atau di luar bandar.

Sekian untuk kali ini.

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: