Lompat ke isi kandungan

Motivasi

Januari 23, 2008

Pagi ini saya dijemput untuk memberi motivasi kepada murid Tahun 6 di sebuah sekolah rendah. Dalam laptop saya terdapat power point tentang tajuk anak cemerlang. Saya kira ia sesuai untuk beri ceramah kepada anak-anak di Tahun 6 dan ibubapa yang bakal hadir.

Antara perkara yang bakal disentuh ialah tentang laluan hidup insan dari alam roh, ke alam rahim, alam dunia (perkembangan dari bayi, remaja, dewasa, tua dan mati), alam kubur, alam mahsyar dan sama ada syurga atau neraka.  Nak jadi cemerlang mesti ada wawasan. Setiap hari selepas solat, dalam doa kita menyatakan visi hidup kita. Bahagia di dunia, bahagia di akhirat dan tak nak masuk neraka. Tapi tak ramai yang sedar perkara ini sebab tak diberi tahu. Sebagai guru kita kena beri tahu perkara ini kepada setiap murid, setiap anak, setiap saudara dan sahabat handai kita.

Sekiranya hendak bahagia di dunia, hendak bahagia di akhirat dan hendak bahagia kedua-duanya sekali mesti ada ilmu. Ilmu itu ialah sampainya makna sesuatu ke dalam diri. Kalau makna sesuatu sampai ke dalam diri kita maka tingkahlaku kita akan berubah dari yang buruk dan tak baik kepada baik. Inilah yang tak sampai dalam pendidikan kita. Sama ada pendidikan di rumah atau pendidikan di sekolah. Mengapa jadi demikian. Sebab orang Malaysia kini bukan fokus kepada pendidikan tetapi fokus utamanya kepada sijil. Cemerlang sijil untuk dapat material (materialistik) bukan cemerlang akal budi untuk bahagia di dunia dan akhirat. Oleh kerana niat diri, niat ibubapa, niat guru, niat pemimpin, niat pemerintah macam itu maka yang dapatnya ialah material sahaja. Akal budi akan diketepikan. Oleh itu pendidikan mestilah memfokuskan kepada pembangunan dan perkembangan akal budi dalam diri anak yang dididik.  Adakah PIPP Kementerian Pelajaran memberi fokus utama kepada pembinaan akal budi? Lihat 6 fokus utamanya ada atau tidak. Kalau tiada akibatnya PIPP akan gagal membina rakyat malaysia yang cemerlang di dunia dan akhirat. Sekian untuk kali ini.

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: