Lompat ke isi kandungan

Anakdot Pengetua 11

Mac 19, 2008

Beliau anak Johor, tetapi selepas tamat ijazah di Universiti yang namanya sudah bertukar, beliau ditempatkan di sebuah sekolah elit ditebing sungai sebelah utara semenanjung. Bertugaslah beliau disitu, berumah tangga disitu sehingga menjadi GPK di sekolah itu. Kemudian beliau dipinjamkan ke sebuah Institusi latihan milik SEAMEO di negara ini. Tamat kontrak dengan SEAMEO beliau kembali ke sekolah elit ditebing sungai mengekalkan jawatan GPKnya.  Sampai masanya beliau bertugas sebagai pengetua di sebuah sekolah dekat kem tahanan ISA. Tiga tahun di sekolah itu kemudiannya dia yang ada insider di KPM telah ditempatkan menjadi pengetua tempat saya bertugas.

Beliau datang dengan hebat, ingin membawa perubahan. Setelah berbincang dengan GPK dan Guru Kanan beliau mencadangkan Visi dan Misi sekolah yang ada diubah dengan segera. Beliau menitahkan pekerja membuat pruning (pangkasan) terhadap pokok-pokok perhiasan yang ada.  Antara yang minta dipangkas segera ialah pokok Rhu.  Beliau kata nanti dahannya akan bertunas baru. Ada pekerja yang menasihati beliau bahawa pokok rhu tidak akan bertunas. Beliau berkeras juga.  Akhirnya pokok rhu yang dipangkas itu mati. Pekerja sekolah akhirnya mentertawakan beliau.

Waktu beliau melapur diri di sekolah tempat saya bertugas itu, keputusan PMR baru keluar. Takdirnya keputusan PMR sekolah dalam kelompok sekolah elit negara agak tak berapa baik. Beliau mula mengutuk pentadbiran sebelumnya dan juga para guru. Setiap kali mesyuarat guru, kami disindir dan dikata.  Ramai guru resah, hanya yang mampu dibuat adalah berdoa agar keputusan SPM dapat mengubat hati-hati yang terluka.

Apabila keputusan SPM keluar, kami berasa sangat lega kerana GPS sekolah meningkat mengatasi banyak sekolah elit negara. Oleh kerana budaya kumpulan sekolah elit ini mengeluarkan rangking pencapaian setiap sekolah mengikut mata pelajaran maka dapatlah kami membandingkan kebolehan sekolah kami dengan kehebatan sekolah elit ditebing sungai itu. Bila dibandingkan rupanya pencapaian sekolah kami mengatasi kebolehan sekolah elit ditebing sungai itu. Ada guru yang mempamirkan susunan rangking itu berhampiran bilik pengetua sambil menandakan pencapaian sekolah berbanding dengan sekolah elit ditebing sungai itu. Selepas itu beliau tak berani lagi mengecilkan kebolehan kami.

Satu tabiat lucu beliau ialah beliau tak suka warna hijau. Biasanya setiap sekolah akan ada rumah sukan berwarna hijau.  Oleh kerana asrama sekolah elit diseluruh negara mengikut sistem rumah, maka warna selimut disetiap bilik asrama akan mengikut warna rumah. Warna hijau tak boleh (phobia) jadi bendera dan selimut yang sepatutnya warna hijau ditukar menjadi warna putih.  Kalau dah angkat bendera putih awal-awal lagi tak perlulah bertanding dalam sukan. Beliau seorang guru fizik, tak faham tentang warna primer dan warna sekunder. Sedangkan warna hijau adalah warna primer.

Satu lagi tabiat buruk beliau ialah dengki kepada guru yang mendapat taraf guru cemerlang (GC). Ini adalah disebabkan GC sama taraf dengan beliau. Satu ketika dihadapan YDP PIBG beliau menyebut bahawa beliau nak perah GC yang ada di sekolah ini.  Takdirnya seorang GC ada bersama-sama waktu itu. GC tersebut dengan nada yang kuat mengatakan bahawa GC bukan isi kelapa yang boleh diramas atau diperah.  Selepas peristiwa itu beliau selalu buat hal dengan GC berkenaan.

Beliau suka menunjukkan kehebatannya dalam pentadbiran. Tetapi pengetahuannya tentang sesuatu perkara yang hendak dibuat adalah separuh masak. Akibatnya banyak programnya walau pun dikira baik akan mati separuh jalan. Banyak arahannya akan back-fire balik kepada beliau. Mungkin kerana itu dia agak keciwa dan berusaha untuk kembali bertugas ke negeri isterinya.

Akibat dari perancangannya separuh masak, beliau pernah meminta penulis untuk memberikan ceramah tentang taknik menjawab soalan (teknik singkir untuk menjawab sooalan objektif) kepada murid Tingkatan Lima dua minggu sebelum SPM.  Penulis mengatakan bahawa murid T5 tak perlu dikacau lagi minda mereka pada ketika itu. Rentetan dari peristiwa itu beliau mengeluarkan surat rasmi yang di ‘dispetch’ oleh pihak pejabat. Akhirnya memahami resiko yang mungkin berlaku penulis dan seorang sahabatnya melaksanakan program itu. Tetapi dalam mesyuarat guru selepas itu penulis telah mempertikaikan kaedah itu sambil mengatakan bahawa pengetua berniat jahat untuk menabur pasir dalam periok nasi penulis. Beliau tidak terkata apa-apa terhadap tuduhan itu.

Sesuatu yang menyeronokkan kami ialah tak banyak program dibuat dihujung minggu kerana dia datang bujang (meninggalkan keluarganya dibandar diraja di tebing sungai itu).  Setiap dua minggu beliau mesti balik ke bandar ditebing sungai itu.

Setelah setahun bertugas beliau ditukarkan kembali ke negeri isterinya dengan dinaikkan pangkat sebagai PPD sebuah daerah dinegeri itu. Kini beliau masih PPD juga tetapi sudah bertukar ke daerah lain.

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: