Lompat ke isi kandungan

Anakdot Pengetua 12

Mac 23, 2008

Beliau adalah classmate saya masa diploma dahulu. Kami sama-sama membuat ijazah pada tahun dan universiti yang sama tetapi mengikuti bidang pengajian yang berbeza. Beliau membuat pengkhususan dalam bidang kimia manakala saya dalam disiplin biologi. Beliau memulakan kariernya sebagai guru di bandar besar, kemudian menjadi pensyarah di Maktab Perguruan sebelum bertugas di Kementerian Pelajaran. Sebelum beliau dilantik menjadi Pengetua di sekolah tempat saya bertugas, beliau berkhidmat di unit yang menjaga sekolah elit negara ini.

Beliau diutus untuk menjadi pengetua dengan tujuan menyelesaikan masalah pengurusan kewangan sekolah. Sebagai trouble shooter!!!  Itulah yang menjadikan beliau tidak lama jadi pengetua di sekolah tempat saya bertugas.  Beliau pun datang bujang (tak bawa keluarga bersama). Katanya isterinya tak dapat tukar bersamanya kerana tiada jawatan baginya disini (Jawatan di syarikat swasta).

Oleh kerana beliau belum pernah jadi pengetua maka pendekatan dalam pentadbiran beliau nampak celaru. Beliau tak tahu yang mana hendak diberi fokus, dan yang mana yang hendak diutamakan dahulu. Dalam keadaan begitu ada pula orang kiri kanan beliau yang cuba ambil kesempatan untuk tunjuk kuasa dan tunjuk hebat. Akibatnya berlaku krisis dalam pentadbiran asrama dimana semua warden letak jawatan. Satu cabaran bagi beliau untuk menyelesaikannya.  Dalam kes ini beliau dapat menyelesaikannya dengan cara beliau sendiri memujuk setiap warden agar meneruskan tugas mereka sehingga ke akhir tahun.

Beliau tak banyak fokus kepada peningkatan akademik kerana beliau tahu GPK 1 boleh buat kerjanya. Prinsip empowerment dilaksanakan didalam hal ini. Bagi pengurusan asrama dan hal ehwal murid beliau memberi perhatian agar peristiwa warden letak jawatan tidak berulang lagi (ini merupakan prioriti pengurusan beliau).  Dalam kokurikulum beliau menunjukkan teladan yang baik. Contohnya setiap hari rabu beliau akan memakai uniform pengakap yang lengkap dengan manik kayunya.  Beliau mengesa badan-badan beruniform di sekolah mengadakan perkemahan tahunan dimana beliau sendiri menyertainya sepenuh masa.

Semasa menjadi pengetua di sekolah ini beliau menunaikan fardhu haji. Oleh kerana nama beliau dan nama GPK1 sama dan kedua-duanya bertitle haji, jadi dalam beberapa keadaan terjadi kekeliruan bila hendak adress mereka berdua.  Beliau juga prihatin akan kebajikan rakan-rakan guru.  Seboleh mungkin beliau akan meraikan guru-guru seperti majlis perkahwinan para guru, beliau sanggup pergi meraikannya walau pun jauh.

Dibawah pentadbiran beliau peruntukan kewangan mudah diperolehi dari kementerian kerana beliau punyai ramai kenalan di KPM.  Beliau juga sering hilang dari sekolah kerana sibuk membantu urusan di kementerian atau mesyurat.  Keadaan ini membuatkan pekerja mengatakan bahawa pengetua ini seperti chips more, sekejap ada sekejap tiada.

Datang beliau adalah untuk selesaikan masalah kewangan sekolah, apabila masalah selesai maka bergeraklah beliau ketempat lain.  Kini beliau bertukar menjadi pengetua di sebuah sekolah elit di sabuah pulau dekat negeri di bawah bayu. Besara lambat lagi, tahun 2010.

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: